D.I.C. Veritas

RTRS, 18.12.2016., Preživjela Јasenovac, stradala u Oluji – šokantni podaci u sjenci ustaštva u Hrvatskoj [Video]

Koketiranje sa ustaštvom ponovo zateže odnose Hrvatske sa Srbijom i Srbima. “Za dom spremni” orilo se od Јasenovca, preko Zagreba, do Splita

Dok se hrvatski premijer izvinjava svima koje taj pozdrav vrijeđa, u hrvatskim medijima ni riječi o identifikovanju 17 tijela Srba ubijenih tokom Oluje. Јedna od žrtava preživjela je Јasenovac, ali ne i dolazak demokratije u Hrvatsku. Stradala je u Oluji.

Da li je “za dom spremni” odraz ustaštva ili rodoljubivi pozdrav, hrvatski premijer nije siguran. Srbima, koji žive u Zagrebu, sigurno nije zvučao patriotski. Andrej Plenković njima se nije izvinio. Na insistiranje novinara, izvinjenje je uputio samo porodicama žrtava Јasenovca, sa velikim ALI.

“Onima koje to vrijeđa, ja se ispričavam. Nije to transparent koji se pojavio ispred spomenika u Јasenovcu. To je ploča koja su u gradu saborci podigli….i tu je ta nijansa”, rekao je Plenković.

Neshvatljivo je, kaže srpski ministar, Aleksandar Vulin, da jedna evropska država ne može da se obračuna sa svojim fašističkim nasljeđem. Sve što se posljednjih dana i mjeseci dešavalo u Hrvatskoj, smatra Vulin, nije incident.

“Incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja. Ovo je nastavak zvanične politike Vlade Hrvatske, u kojoj, umjesto da se razračuna sa fašizmom i ustaškim nasljeđem, pokušava se objasniti da u stvari, fašizam i nije bio tako loš, da su tu ustaše zapravo bili humanitarni radnici i da sve što su ustaše radile Srbima, je zapravo bilo zasluženo”, rekao je srpski ministar Aleksandar Vulin.

Dok Plenković najavljuje formiranje komisije koja treba da konačno odredi kako će se odnositi prema prošlosti, niko ni da spomene 17 identifikovanih tijela Srba ubijenih u Oluji. Ni divljanje na splitskom stadionu premijer nije spomenuo.

“U svakoj sredini se može naći nekoliko ostrašćenih zanesenjaka, budala, idiota, kako god ih nazvali, ali ne možete to reći za stadion od nekoliko…najmanje 8000, a možda i mnogo više gledalaca. TO su uglavnom mlađi ljudi”, kaže Savo Štrbac.

Plenkovićeva komisija trebalo bi da razmotri i upotrebu, odnosno zabranu, simbola prošlosti – pa su tako u evropskoj Hrvatskoj u istom košu završili “za dom spremni”, ustaško slovo U i zvijezda petokraka.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.