D.I.C. Veritas

РТРС, 30.05.2015., Крушедол: Крајишки црквено-народни свесрпски сабор (ВИДЕО)

У манастиру Крушедол на Фрушкој Гори данас се одржава традиционални “Крајишки црквено – народни свесрпски сабор” на коме се обиљежава 20 година од прогона Срба из Хрватске и 70 година од побједе над фашизмом.

Свесрпски сабор и ове године окупио је Србе избјегле из Хрватске и из других република бивше Југославије, али и српски народ из матице и дијаспоре.

Живот манастира Крушедол од постанка до данас најтјешње је повезан са историјом српског народа. У њему се сахрањени многи знаменити Срби истакао је и владика сремски Василије.

Сабору у Крушедолу присуствовали су Срби избјегли из Хрватске и из других република бивше Југославије, матице и дијаспоре, као делегација Републике Српске, коју је предводио предсједник Милорад Додик.

Додик, који је поздрављен бурним аплаузом, истакао је у обраћању на сабору “Крушедолска звона” да је основна борба српског народа данас, борба за национални идентитет и да српска историја никада не смије бити заборављена.

Предсједник  Српске изјавио је да је нападнут српски национални идентитет, језик и вјера, али да су Срби као народ спремни да одбране своје основне вриједности, као и Србију и Српску.

Свесрпски сабор су организовали Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајни клуб “Славонија” и Епархија сремска а подржало га је Представништво Републике Српске у Србији. Девето саборовање, у народу познато као Крушедолски сабор, почело је служењем литургије и парастосом за све Србе који су погинули и нестали током 20. вијека.

Након трпезе љубави, на позорници испред манастира уприличен је пригодан културно – умјетнички програм у коме су представљени бројни ствараоци и културно-умјетничка друштва која његују српске обичаје.

Сабор је благословио Његово преосвештенство епсикоп сремски Василије, а скупу су присуствовали бројни политичари из Србије, међу којима и предсједник Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић. Посебну пажњу изазвала је група Грка са Кипра, који су изразили одушевљење бројем младих људи, окупљених на овој вјерско-народној манифестацији.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.