D.I.C. Veritas

РТРС, 30.06.2018, Савчић: Што прије ослободити Лукајића – часног официра

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изразио је наду да ће некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дане Лукајић /67/, који је ухапшен данас у Хрватској због наводних ратних злочина почињених у логору Мањача, бити што прије ослобођен, јер нема разлога да његово задржавање у притвору.

- Надам се да ће што прије наш пријатељ Дане Лукајић бити са својом породицом, јер сам упознат до детаља о свему ономе што је конкретно радио. За све оно што је радио на Мањачи заслужује само ријечи похвале и захвалности, јер је био прави професионалац и искључиво се руководио и радио по правилима службе органа безбједности и по нормама међународног права – рекао је Савчић Срни.

Савчић је напоменуо да је Лукајић до сада безброј пута био на територији Хрватске, те да је о тим догађајима у логору ратних заробљеника јавно свједочио пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

- Зиста је изненађујуће и зачуђујуће да се сада то дешава, послије толико времена, а имајући у виду сва могућа сазнања која су била доступна и Хрватској и њеним органима, као и читавом свијету. Убијеђен сам да нема разлога за његову евентуалну одговорност за почињена кривична дјела, него да је ријеч о нечему сасвим другом, о чему могу сада само да нагађам – рекао је генерал Савчић.

Према његовој оцјени, ово је наставак српско-хрватске игранке, поготово гдје Хрвати воде коло, а да нема никаквог оправданог разлога за то у конкретном случају.

Некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дане Лукајић /67/ ухапшен је данас у Личком Петровом Селу због сумње да је починио ратни злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године, саопштено је данас из хрватске полиције.

Лукајић, који је члан Удружења “Јадовно 1941”, ухапшен је док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

У Удружењу “Јадовно 1941” су истакли да је Лукајић био у аутобусу са осталим ходочасницима на путу у Јадовно.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.