D.I.C. Veritas

РТРС, Дневник 1, 07.08.2016., Помен Србима страдалим на Петровачкој цести [Видео]

Парастосом и полагањем вијенаца за девет убијених цивила данас је код спомен-крста у мјесту Јањиле-Бравско на Петровачкој цести обиљежена 21 година од страдања Срба у војно-полицијској акцији “Олуја”, када су хрватски “МиГ-ови” бомбардовали колону српских избјеглица.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је Срни да нема политичке воље да се процесуирају злочинци који су бомбрадовали избјегличку колону народа из Републике Српске Крајине на Петровачкој цести, али ни на Приједорској цести код Сводне.

“Тужилаштво у Сарајеву годинама води ове истраге, али никако да заврше оптужницом, иако имају све податке, осим ко је пилотирао тим авионима”, додао је Штрбац.

Он је оцијенио да није тешко дознати ко је пилотирао, јер Хрвати у то вријеме нису имали пуно авиона, ни пилота, а двојица су погинула.

Штрбац је подсјетио да је авион хрватског ратног ваздухопловства “МиГ 21” 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону народа из Републике Српске Крајине када је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка, док је око 50 рањено.

Он је истакао да током рата у бившој Југославији није страдало толико дјеце у истом дану.

“Авион који је бомбардовао колону полетио је са аеродрома у Сплиту. Хрвати су ову акцију оцијенили успјешном, а цивилне жртве колатералном штетом”, рекао је Штрбац.

Он је напоменуо да је ЦЈБ Бањалука 2010. године Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву против три официра војске Хрватске и два пилота због сумње да су напали цивилно становништво у избјегличкој колони.

Штрбац је истакао да су се окупљени током помена страдалима са тугом сјетили 1.856 страдалих Срба у акцији “Олуја” и након ње.

Парастосу су присуствовали чланови породица страдалих, учесници у колони, представници “Веритаса”, те Срби из Петровца и Дринића.

21. годишњица страдања Срба у Олуји јуче је обиљежена у насељима Туњице и Сводна, код Новог Града, гдје је у августу 1995. године гранатирана избјегличка колона. У том нападу страдало је 700 српских цивила.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.