D.I.C. Veritas

РТРС, 06.08.2016., Нови Град: Обиљежавање страдања и прогона Срба у акцији “Олуја” [Фото/Видео]

У знак сјећања на 220. 000 прогнаних и 2.000 убијених и несталих Срба из Републике Српске Крајине у акцији Олуја, у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос. 21. годишњица страдања Срба обиљежава се у насељима Туњице и Сводна, гдје је избјегличка колона 1995. године гранатирана. Запаљене су свијеће и спуштени вијенци у ријеку Уну.

Годишњица егзодуса српског народа са подручја Хрватске обиљежена је парастосом у храму светих апостола Петра и Павла у Новом Граду и храму Светог Саве у Сводни, а протјерани Срби запалили су свијеће према “мосту спаса“ на граничном прелазу Двор-Нови Град.

Положени су вијенци код спомен обиљежја у насељу Туњица и Сводна у знак сјећања на Србе страдале у Олуји. Прије 21 годину, непрегледну колону Срба, протјераних са својих огњишта из Републике Српске Крајине код Жировца је напала хрватска војска и Пети корпус такозване Армије БиХ.

Тада је страдало 700 српских цивила. Спасавајући голи живот, од четвртог до седмог августа 1995. године преко „моста спаса“ Двор – Нови Град прешло је више од стотину Срба, протјераних из Хрватске. Након што су прешли мост, преживјели Срби из Републике Српске Крајине кренули су према Приједору, али је код новоградског села Сводна хрватска авијација, ушавши дубоко у територију Републике Српске, гранатирала избјегличку колону.

Погинуло је шест лица, на десетине је рањено, а под ударом хрватске авијације у Сводни су страдали и бројни објекти. Срби протјерани са својих вијековних огњишта и данас жале за невино страдалима, за својим кућама и успоменама. Ни 21 годину касније, велики број Срба није се вратио на своја огњишта, а многи од њих и данас покушавају остварити станарска и друга права.

У хрватској акцији Олуја, која је изведена уз помоћ и подршку НАТО-а и једница Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, са подручја сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније, протјерано је више од 220.000 Срба.

На евиденцији Документационо – информативног центра Веритас налази се 1. 856 погинулих и несталих Срба током и након Олује, од којих су 1. 206 цивили, а међу њима три четвртине старији од 60 година. Међу жртвама је и 546 жена.

Од укупног броја жртава, до сада је расвијетљена судбина 1.019 лица.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.