D.I.C. Veritas

РТРС, Глас Српске, СРНА, 08.08.2020, Нови подаци “Веритаса: У “Олуји” убијено и нестало 1.872 Срба

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је да је, према новим подацима, у хрватској злочиначкој акцији “Олуја” погинуло и нестало 1.872 Срба, а да је од тог броја 1.221 био цивил.

Штрбац је истакао да “Олуја” још траје, јер се и даље биљеже посљедице те злочиначке акције, па се и број страдалих мијења.

Он је указао да повратници поново напуштају Хрватску, што је назвао тихим егзодусом, који се не биљежи, али људи ипак одлазе.

Штрбац је напоменио да је за 20 година у Хрватској нестало више од 400.000 Срба.

- Највећи српски градови били су Загреб, Сплит, Ријека, Осијек јер је тамо живјело највише Срба – рекао је Штрбац за АТВ.

Штрбац је истакао да је у Хрватској на десетине српских села, која немају струје, водовода, све што су некада имала, а да малобројни људи који тамо живе немају никакву комуникацијску везу са љекарима и школама.

То су неуслови у којима живе, а Хрватска је чланица ЕУ, НАТО-а и других међународних асоцијација, напоменуо је Штрбац.

Када је ријеч о процесуирању одговорних за злочине над Србима, Штрбац је рекао да нема шансе да се пред међународним судовима подигну оптужнице, али да има пред српским судовима.

Он је указао да је већина оптужених за злочине у Хрватској процесуирана и ослобођена, те подсјетио на Груборе, за који су сви судови, осим у Хрватској, утврдили да се десио злочин.

Штрбац сматра да је политички статус српске заједнице у Хрватској све гори, а за Бориса Милошевића из СДСС-а који је ишао на прославу “Олује” у Книн је рекао да је он син хрватског војника.

- Његов отац је побједник над Србима, његов отац је признати хрватски бранитељ. Питање је да ли би Срби гласали за њега на парламентарним изборима да су то знали – рекао је Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.