D.I.C. Veritas

RTRS, RTS, Tanjug, 17.02.2020, Godišnjica ubistva porodice Olujić u Slavoniji

Udruženje “Veritas” podseća na stradanje porodice Olujić u Cerni kod Županje 17. februara 1992, koju su likvidirali pripadnici izviđačko-diverzantske satnije “Hrvatskih obrambenih snaga” pod komandom Tomislava Madija, a koji su ubili Radomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloletnu decu Milenu (16) i Marka (13).

Kobnog dana, u predvečernjim satima, u Komletincima, u zgradi osnovne škole, Madi je izdao naredbu pripadnicima čete Mariju Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i nepoznatoj osobi nadimkom “Bosanac” da odu u Cernu i “pobiju četnike za koje on zna”, iako je, tvrde u “Veritasu”, znao da se radi o civilnim osobama.

“Odmah posle hladnokrvne likvidacije četvoro članova porodice Olujić, ubice Poštić i Lazić u njihovoj kući pronašli su i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500 tadašnjih nemačkih maraka, beretku, lančić boje zlata s priveskom deteline s četiri lista i par zlatnih naušnica s tri plava kamenčića, navodi “Veritas”.

“Potom su i kuću pokušali da miniraju, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo. Ubice su ukradene stvari i novac predasli Madiju”, dodaje se u saopštenju.

Napominju da je tek 29. decembra 2006. Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru podiglo optužnicu protiv pripadnika HOS-a zbog krivičnog dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, po kojoj ih je Županijski sud u Vukovaru 15. februara 2008. godine, nepravosnažno osudio na ukupno 57 godina zatvora, Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na 8, Lazića na 7 i Starčevića na 10.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je 25. marta 2009. Juriću i Laziću kaznu potvrdio, dok je ostalim smanjio, Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina zatvora.

“Jedna od najmonstruoznijih likvidacija”

Ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije jedne porodice u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti, ukazuje “Veritas” navodeći još likvidacije tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991. i četvoročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992.

Naime, kako objašnjavaju, supružnici u sve tri porodice bili su mešovitog hrvatskosrpskog sastava.

U saopštenju koje je u ime “Veritasa” potpisao predsednik Udruženja Savo Štrbać, podseća se i da su ubice porodice Olujić bili pripadnici “Hrvatskih obrambenih snaga” (HOS), koje je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava (HSP), a koji su se u januaru 1992. potpuno integrisale u Hrvatsku vojsku.

Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vreme Pavelićeve NDH-a, koje i danas njeni pripadnici legalno i nesmetano koriste u komemorativne svrhe širom Hrvatske, ukazuje “Veritas”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.