D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 01. 08. 2023, Ухапшен Србин из Вуковара

У Хрватској је ухапшен Србин Љубодраг Стевановић из Вуковара, кога хрватско правосуђе сумњичи да је током рата у Хрватској као 15-годишњак учестовао у Вуковару у групном силовању једне дјевојке од 19 година, саопштио је Документационо-информациони центар

Према наводима хрватских медија, које преноси Веритас, МУП Хрватске је утвридо постојање основане сумње да је у априлу 1992. године, осумњичени, тада 15-годишњак, као наоружани цивил, заједно с другим починиоцима, припадницима, како наводе, српских паравојних формација, искористио околности рата, те у Вуковару учествовао у физичком злостављању и силовању тада 19-годишњакиње, излажући је патњи и понижењу.

Овај осумњичени, којем није наведено име, након криминалистичког истраживања предат је у притвор Осјечко-барањске полицијске управе, док је кривична пријава против њега, због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва, поднијета тужилаштву у Осијеку.

Према Веритасовим сазнањима, ухапшени и осумњичени се зове Љубодраг Стевановић, рођен је 1976. године у Вуковару, гдје је живио и радио као конобар до прије неколико година, када је за бољим животом, као и многи грађани Хрватске, отишао у Шведску.

Он је у суботу, 29. јула, са супругом и кћерком авионом из Осла допутовао на београдски аеродром “Никола Тесла”, одакле је кренуо за Вуковар, али га је на граничном прелазу Товарник ухапсила хрватска полиција по њиховој интерној потјерници.

У очекивању одлуке надлежног тужилаштва о полицијској кривичној пријави због кривичног дјела ратног злочина, Срби из Вуковара у првим реакцијама наводе да је мало вјероватно да би неко ко је силовао у ратним приликама, годинама остао да живи у Вуковару и да би му се редовно враћао и по одласку у иностранство.

Много је вјероватније, наводи Веритас у саопштењу, да се овим хапшењима наставља тренд застрашивања преосталих Срба и у источној Славонији и у цијелој Хрватској који се у правилу сваке године интензивира у предсезони и сезони годишњих одмора.

Крајњи циљ је, оцјењује Веритас, да се они који су отишли не враћају, а они преостали да се натјерају на одлазак.

На такав закључак, истиче Веритас, упућује и /не/познавање сопствених прописа од стране хрватске полиције према којима се “пунољетној особи која је навршила 21 годину не може судити за кривично дјело које је починила као млађи малољетник”.

Од почетка ове године, осим овог Вуковарца, ухапшено је још шест особа српске националности са подручја Хрватске.

Од тог броја, тројица су ухапшена према хрватским међународним потјерницама ван Хрватске /Југослав Видић у САД, Војислав Бузаковић у Ирској, Миленко Марић у Великој Британији, при чему су посљедња двојица већ и изручени Хрватској/.

Ухапшени су двојица из Барање који су у селу Дарда живјели и прије и у току и послије рата /Милан Рајшић и Радослав Кошевић/ и један приликом уласка из Србије у Хрватску /Чедо Смиљанић/.

У мају ове године хрватски медији су пренели податке државног тужилаштва да је због злочина почињених у “домовинском рату”, кривични поступак у протекле три деценије покренут против укупно 4.000 особа, од којих је до сада осуђено 707, пресуду их чека још 499, а истрага се води против 139 особа.

Према Веритасовој анализи, међу процесуиранима је око три одсто припадника хрватских оружаних снага, а сви остали су припадници бивших ЈНА и Српске војске Крајине и понеки добровољац, од којих је у присуству процесуирано тек око 13 одсто.

На основу међународних потјерница, које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада, према Веритасовој евиденцији, ухапшено најмање 188 Срба, од којих су 74 изручена у Хрватску.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази 34 особе српске националности, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.