D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 05.08.2017, Mitropolit Amfilohije: Hrvati u “Oluji” dovršili ono što je zpočeo Pavelić

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas povodom Dana sjećanja na sve stradale pravoslavne Srbe u vojno-policijskoj akciji “Oluja” da možda u čitavoj istoriji nije bilo toliko bratoubilaštva koliko u 20. vijeku i da su Hrvati dovršili ono što je započeo Ante Pavelić.

Mitropolit Amfilohije, koji je u manastiru Duljevo u Paštrovićima kraj Budve, sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos žrtvama “Oluje”, rekao je da je samoživost i samoljublje osnova svakog ubistva i svakoga bratoubistva.

- To je osnova i ovoga bratoubistva koga danas naša braća Hrvati proslavljaju kao svoj veliki istorijski podvig, kao osnovu stvaranja svoje države i svoje vlasti – kaže vladika Amfilohije.

On je rekao da srpski narod, pobijen i prognan sa svojih vjekovnih ognjišta ne može, naravno, prihvatiti takvo obilježavanje toga zločina.

- Mi smo narodi koji govorimo istim jezikom, korijenje nam je isto. Sudbina nam je istorijska ista, od iza Karpata, pa evo do ovdje na Balkanu. A u isto vrijeme vjerujemo u istoga Boga. Otimati od drugih – to je samo satanska ideologija. To satansko sjeme truje ljude i narode da se međusobno ubijaju i kolju. A oteto je prokleto, davno je rekao narod – poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije kaže da se to već vidi i u Hrvatskoj.

- Dovršili su ono što je započeo Ante Pavelić. “Braća” Hrvati sad slave svoju “Oluju” mržnje i bratoubistva. A istovremeno po 20.000 braće Hrvata godišnje napuštaju Slavoniju, a pusta ostade i Lika i Dalmacija. Srbe pravoslavne, svoje komšije su prognali, ono što nisu prognali to su pobili, ali zašto sad oni bježe sa tih krvlju zalivenih ognjišta. Ne može tu da bude sreće – oteto je prokleto – kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

Povodom Dana sjećanja na sve stradale pravoslavne Srbe u vojno-policijskoj akciji “Oluja”, u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske danas su služeni parastosi žrtvama, a nakon toga čula su se zvona sa svih hramova i manastira u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.