D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 08.10.2020, Hrvatska: Krivične prijave protiv Vojina Krstića i Draženka Đokića

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da je hrvatska policija, od osam uhapšenih Srba iz Negoslavaca, podnijela krivičnu prijavu protiv Vojina Krstića /72/ i Draženka Đokića /57/, dok su ostali pušteni.

Štrbac je rekao za Srnu da su Krstić i Đokić zadržani, odnosno da su oni uhapšeni, dok su ostali privođeni, te naveo da je neobično da se istovremeno i hapse i privode u istoj akciji osumnjičeni i svjedoci.

“Ova dvojica su uhapšena sa lisicama na rukama, izvršen im je pretres kuća, a ovih ostalih šest su privedeni bez lisica i oni su saslušani i pušteni na slobodu. Krstić i Đokić su zadržani u pritvoru”, rekao je Štrbac, dodajući da čeka šta će reći tužilaštvo i šta im konkretno stavlja na teret.

On je dodao da policija piše krivičnu prijavu, a onda se nadležno tužilaštvo u Osijeku prihvata da postupi po toj prijavi ili je može odbaciti i vratiti na doradu.

Štrbac je podsjetio na izjavu načelnika Negoslavaca da je većina njih bila zaposlena u lokalnom poljoprivrednom kombinatu “Vupik”, u čijem sastavu je bilo i poljoprivredno dobro “Ovčara”, gdje su se desili zločini.

“Ono što mogu primijetiti kao čovjek iz struke da je neobično i veoma ružno istovremeno privoditi ljude i hapsiti osumnjičene. Jedno je svjedok, kao ova šestorica što su privedena na saslušanje, a kada je neko osumnjičen, postoje pravila kako se hapsi”, dodao je Štrbac.

On je naveo da ništa nije neobično da se hapsi i privodi sa lisicama na rukama u slučaju osumnjičenih.

“Ali, da s njima zajedno, u istoj akciji, budu privedeni i svjedoci, to je baš neuobičajeno i to prvi put čujem, iako sam tome posvetio čitav svoj radni vijek. To stvara zastrašujuću sliku”, rekao je Štrbac, koji je bio sudija u Zadru prije rata u Hrvatskoj.

On je naveo da su privedeni Srbi ostali da žive u Negoslavcima, nigdje nisu bježali, kao i da su se i ranije redovno odazivali pozivima na saslušanje.

Štrbac je dodao da treba potencirati izjavu načelnika Negoslavaca Dušana Jeckova da svi treba da odgovaraju za zločine, ali da za zločine nad Srbima, a bilo ih je dosta na području Vukovara, niko se i ne privodi, niti procesuira.

“Ovako Hrvati zamišljaju pomirenje koje je počelo odlaskom /predstavnika Srba Borisa/ Miloševića u Knin. Jedna strana je zločinačka, a drugi su samo nevine žrtve `zločinaca zlih Srba`”, rekao je Štrbac.

U mjestu Negoslavci kod Vukovara juče je privedeno osmoro Srba koje hrvatska policija dovodi u vezu sa događajima na Ovčari 1991. godine.

Hrvatska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv dvojice muškaraca iz Negoslavaca kod Vukovara zbog sumnje da su počinili ratni zločin na Ovčari u novembru 1991. godine.

Oni se sumnjiče da su kao pripadnici formacija SAO Krajine 20. novembra 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra “Ovčara”, kod Vukovara, zajedno sa više osoba fizički zlostavljali veći broj zarobljenika dovezenih iz bolnice u Vukovaru, saopšteno je iz hrvatskog MUP-a.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.