D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 10.03.2019, Štrbac: Uhapšen srpski povratnik Miroslav Mačak

Direktor Dokumantaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je u Hrvatskoj uhapšen Miroslav Mačak, povratnik u Ostrovicu kod Benkovca, čije ime Županijsko tužilaštvo u Splitu nije objavilo, dok je njegove godine pogrešno navelo.

Govoreći o Miroslavu Mačku, koji je uhapšen 7. marta zbog sumnje da je počinio navodni ratni zločin, Štrbac je naveo da je pitanje koliko se tu radi o klasičnom krivičnom djelu, a koliko o ratnom zločinu.

- Miroslava Mačka, čiji je pokojni brat Milan, prema tvrdnjama Hrvata, ubio jednog starca Hrvata u selu Lišani Ostrovički, terete da je u vrijeme ubistva bio sa Milanom, da je imao poluautomatsku pušku i da mu je pomogao u ubistvu jer je, kao mogao predvidjeti šta će njegov brat uraditi, a u tome ga nije spriječio – objasnio je Štrbac.

On je naveo da u istražnom rješenju Županijskog tužilaštva u Splitu, koje su prenijeli hrvatski mediji, nije navedeno ime Miroslava Mačka, a pogrešno su navedene i njegove godine.

- Mi znamo tačne podatke. Dala ih je njihova policija. Oni su prethodno u istrazi štitili njegovo ime. To je isto kao kod Zorana Tadića. Јoš nije ni otvorena istraga, a cijeli svijet piše o njemu kao o monstrumu iz Škabrnje – napomenuo je Štrbac.

Prema njegovim riječima, hrvatskoj policiji se to što izigrava propise u Tadićevom slučaju vratilo kao bumerang.

- Policija je na konferenciji poslala poruku da će tražiti njegovo izručenje. Znali su njegovu adresu u Australiji i šta je čovjek mogao kada su ga već osudili na osnovu krivične prijave već da spakuje kofere i bježi u Srbiju čije državljanstvo ima, a zna da Hrvatska i Srbija nemaju sporazum o izručenju. Sada kažu da mu je Štrbac organizovao bjekstvo i prevario policijske organe Australije – rekao je Štrbac.

On smatra da je hapšenje Mačka način da Hrvati održe tezu da je Hrvatska nastala na velikosrpskoj agresiji, te su im stoga stalno potrebni “novi agresori i ratni zločinci”.

Štrbac je podsjetio da su četiri suda u Hrvatskoj od početka godine aktuelizovali dvadesetak slučajeva protiv Srba tako što su podnijeli krivične prijave, donijeli rješenja o pokretanju istrage, podigli optužnice, donijeli presude.

- Tužilaštva i sudovi u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu svakodnevno “proizvode” ratne zločine. To je nevjerovatno i to će potrajati. U Hrvatskoj se bukvalno svaki dan sudi nekom Srbinu ili se otvori nova istraga, a kao ratni zločin se tretira i krađa i maltretiranje i šta sve ne – kaže Štrbac.

Štrbac je ponovio da je stav “Veritasa” da svako treba da odgovara za učinjen zločin, ali da je dosadašnja praksa pokazala da su mnoge tužbe neosnovane jer je od 62 Srba ekstradiranih u Hrvatsku trećina oslobođena.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.