D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 12. 12. 2022, Bramerc: Hrvatska ne ostvaruje potrebnu saradnju

Tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc rekao je danas pred Savjetom bezbjednosti UN da, iako postoje pozitivni pomaci u saradnji između BiH, Crne Gore i Srbije sa ovim suom, tužioci u regionu izvještavaju da sa Hrvatskom ne ostvaruju potrebnu saradnju u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenike.

Bramerc je istakao da su ga hrvatske vlasti obavijestile da je istraga i krivično gonjenje njihovih državljana “pitanje državne bezbjednosti”.

- Takav stav pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da se radi samo o nepristranoj sudskoj procjeni dokaza i zakona. Prije ulaska u EU, Hrvatska je bila lider u promovisanju pravde i učinkovite regionalne pravosudne saradnje. Nažalost, ona više ne igra tu ulogu – naglasio je Bramerc i obavezao se da će nastaviti razgovore sa hrvatskim vlastima.

Govorivši o pitanjima koja se tiču prostora bivše Јugoslavije, Bramerc je istakao da “najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna saradnja”, koja je “neophodna jer danas žrtve i počinioci često žive u različitim zemljama”.

Savjetu bezbjednosti UN obratila se i predsjednik Međunarodnog mehanizma krivične sudove /MMKS/ Grasijela Gati Santana, prvi put otkako je preuzela funkciju predsjednika Mehanizma 1. jula 2022. godine.

Ona je istakla značajan napredak Mehanizma u vezi sa tekućim slučajevima, naglasivši da su pred MMKS trenutno samo dva preostala slučaja, od kojih je jedan apelacioni postupak u slučaju “Stanišić i Simatović”.

Santana i Bramerc podsjetili su da je Apelaciono vijeće Mehanizma zakazalo saslušanja u slučaju Stanišić i Simatović za 24. i 25. januar naredne godine, te da se presuda očekuje do juna 2023. godine.

Kada se radi o slučaju “Јojić i Radeta”, Santana je istakla da je razočarana zbog izostanka saradnje sa Mehanizmom i pozvala Srbiju da ispuni svoje obaveze u okviru saradnje.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.