D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 15.01.2019, Zbog “merčepovaca”, 10.070 evra za Dušana Mikovića

Hrvatska je dužna da isplati 75.000 kuna /oko 10.070 evra/ Srbinu Dušanu Miokoviću iz Antunovca, pored Osijeka, i to sa zateznim kamatama unazad četiri godine, zbog mučenja koje su nad njim sprovodili pripadnici hrvatskog MUP-a, kojim je komandovao Tomislav Merčep.

Tako je presudio Opštinski sud u Bjelovaru nakon tužbe u kojoj je Mioković detaljno, uz mnoštvo svjedočenja, dokazao na koje je načine mučen od 15. oktobra 1991. godine, kada su ga “merčepovci” uhapsili.

Mioković je tučen i mučen elektrošokovima spajanjem na induktorski telefon da bi ga nakon nekoliko dana premjestili u mjesto Međurić nedaleko od Kutine, gdje su ga zatvorili u kuću koju su držali pripadnici MUP-a i nakon nekoliko dana premjestili na rad u skladište.

Kao navode hrvatski mediji, Mioković je tražio 150.000 kuna /oko 20.140 evra/, od kojih 100.000 kuna /oko 13.427 evra/ zbog pretrpljenog straha usljed povreda i mučenja elektrošokovima, te mogućnosti da ne preživi. Za pretrpljen fizički bol tražio je 50.000 kuna /oko 6.713 evra/.

Sud je prihvatio svjedočenje jer je iskaz bio “detaljan i logički dosljedan”.

Merčep je 2016. godine osuđen na svega pet i po godina zatvora, jer “nije spriječio zločine nad srpskim civilima”.

On je doveden u jasnu vezu sa ubistvima 43 lica, nestanak četvoro i mučenje još šestoro ljudi.

Godinu dana kasnije, na žalbu Tužilaštva, Merčepu je kazna povećana na sedam godina.

Mnoge preživjele žrtve mučenja kojima su ih podvrgnuli “merčepovci” izjavljivali su da se veće kazne dobijaju za “saobraćajne prekršaje”.

Mediji podsjećaju da je i hrvatski general Mirko Norac, svojevremeno, dobio samo 12 godina zatvora, mada je komandovao strijeljanjem srpskih civila i sam pucao u glavu starici tokom operacije “Medački džep”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.