D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 15.10.2018, Savo Štrbac: Optužnica protiv Dudakovića i za zločine u “Oluji”

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje da će Tužilaštvo BiH po komandnoj odgovornosti podići optužnicu protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i za ratne zločine počinjene nad nekoliko stotina Srba tokom vojne akcije “Oluja” 1995. godine.

“Uvjereni smo da se vodi istraga protiv Dudakovića za ove zločine i da će na kraju biti spojena jedinstvena optužnica. Atif Dudaković je po komandnoj odgovornosti bio nadređen bivšem pripadniku Petog korpusa takozvane Armije BiH Šefiku Aliću koga je Sud BiH osudio na osam godina zatvora za ratni zločin protiv četvorice zarobljenih pripadnika Vojske Srpske Krajine”, rekao je Štrbac Srni.

On kaže da “Veritas” traži naknadu štete za porodice ubijenih Srba od Hrvatske na osnovu presude Suda BiH u slučaju Šefika Alića na osnovu Splitskog sporazuma, koji su 22. jula 1995. godine potpisali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik takozvane Republike BiH Alija Izetbegović.

“Zahtjev za naknadu štete je proslijeđen državnom Tužilaštvu Hrvatske i čekamo njihov odgovor. U ovom slučaju su pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH počinili ratni zločin na prostoru tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Hrvatske”, kaže Štrbac.

On je naveo da je “Veritas” podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH u Sarajevu protiv NN lica za granatiranje i ubistvo srpskih civila nad kolonom izbjeglih Srba na petrovačkoj i prijedorskoj cesti, tražeći odštetu za porodice ubijenih od BiH i Hrvatske, pozivajući se na Splitski sporazum.

“BiH i Hrvatska su solidarno odgovorne za ove zločine, zbog čega moraju platiti odštetu porodicama ubijenih Srba. U ovom slučaju hrvatski avioni su prešli na teritoriju BiH i bombardovali srpsku kolonu izbjeglica iz Krajine”, pojasnio je Štrbac.

On je podsjetio da su pripadnici Hrvatske vojske i Petog korpusa takozvane Armije BiH tokom akcije “Oluja” zajedno napali kolonu izbjeglica iz Kninske Krajine na putu Glina-Dvor kada je ubijeno više od 200 Srba, te nekoliko desetina ubijenih Srba na Plješevici.

“O ovim zločinima postoje dokazi, izjave svjedoka i video-materijal. U BiH, Srbiji i Hrvatskoj ratni zločin ne zastarijeva, pa tako i naknada štete po osnovu počinjenog ratnog zločina”, zaključio je Štrbac.

Tužilaštvo BiH podiglo je nedavno optužnicu protiv generala Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

Trećestepeno vijeće Suda BiH 2014. godine smanjilo je kaznu bivšem pripadniku Petog korpusa takozvane Armije BiH Šefiku Aliću sa deset na osam godina zatvora za ratni zločin protiv četvorice pripadnika Vojske Srpske Krajine, zarobljenih tokom vojne akcije “Oluja” 5. avgusta 1995. godine.

Alić je osuđen da je kao pomoćnik komandanta bataljona “Hamza” pri Petom korpusu takozvane Armije BiH u avgustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju četiri zarobljena pripadnika Vojske Srpske Krajine, te da nije spriječio ni upozorio Al Harbi Teufika, neregularnog vojnika nad kojim je imao efektivnu kontrolu, u maltretiranju i ubijanju zarobljenika.

On je bio odgovoran za zaštitu života Mirka Devetaka, Petra Stambolije, Pere Borosina i Branka Bašića, koji su zarobljeni tokom vojne akcije “Oluja” 5. avgusta 1995. godine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.