D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 22.03.2017., Ponovljeni napadi na srpske hramove u Dalmaciji

Nepoznati počinioci oskrnavili su pravoslavne svetinje u drniškom kraju u Hrvatskoj, treći put u toku jednog mjeseca.

U saopštenju Srpske pravoslavne crkve navodi se da su u noći između 20. i 21. marta izgrednici oskrnavili pravoslavne svetinje i obili crkve Svetog velikomučenika Georgija u Kričkama i Svetog Јovana Krstitelja u Miočiću, kod Drniša.

SPC dodaje da je ovaj čin uperen protiv pravoslavnih vjernika, te da nastojanja policije u Drnišu da budu otkriveni i kažnjeni počinioci još nisu urodila očekivanim rezultatima.

“Svaki hrišćanin treba da osudi ovaj ponovljeni i objelodanjeni vandalski čin, da se sve učini kako bi se njegovala od Boga darovana sloboda čovjeka i uvažavala vjerska osjećanja pravoslavnih na drniškom području”, navodi se u saopštenju Eparhije dalmatinske.

Ni ovaj put provalnici nisu opljačkali pravoslavne svetinje niti oskrnavili ikone i predmete hramova, pa se, kako se ističe u saopštenju, neizbježno nameće pitanje motiva nepoznatih nasilnika.

“U molitvi i miru nastavićemo post u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu i moliti se Gospodu da urazumi nasilnike i uputi ih na hrišćanske vrline, kako bi najzad prestali da skrnave naše svetinje”, ističu u ovoj eparhiji.

U saopštenju se dodaje da je 19. marta uočeno da je obijena Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Medviđoj, te da je nadležni sveštenik odmah obavijestio policiju, koja je ubrzo izašla na teren i izvršila uviđaj.

Јužna vrata na Crkvi su, kako se navodi, provaljena, pri čemu je pričinjena materijalna šteta.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je u fazi obnove i trenutno se u njoj nalazi dio građevinskog materijala, od čega ništa nije ukradeno.

“Ovo je još jedan u nizu nemilih događaja koji se dešavaju u Eparhiji dalmatinskoj i sedmi hram obijen u posljednjih mjesec dana. Nadamo se da će počinioci ovog nedjela biti otkriveni i sankcionisani”, ističe se u saopštenju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.