D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 23.05.2017., Hrvatska: Na pravoslavnoj crkvi ispisano “HDZ”

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mjestu Žegar u sjevernoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je “HDZ”.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je za Srnu da je ovo još jedna u nizu provokacija u posljednje vrijeme u Žegaru, koje je bilo čisto pravoslavno selo i u kojem ni danas nema drugih nacionalnosti, posebno ne Hrvata.

- Za HDZ ne mogu reći da je ustaški simbol, ali odakle u pravoslavnom selu, na pravoslavnom groblju, na pravoslavnoj crkvi, ako nije provokacija? Kada se kaže HDZ Srbi to shvataju kao ustašku poruku, kao i onu “Za dom spremni”. Mnogi ne prave razliku – kaže Štrbac.

On je podsjetio da je u posljednje vrijeme bilo mnogo provokacija kao što je odlazak Hrvata u Blajburg pod pokroviteljstvom Sabora, zatim u nedjelju, za vrijeme održavanja lokalnih izbora, odlazak cijelog rukovodstva Hrvatske, na čelu sa predsjednikom države, na misu u čast Alojziju Stepincu.

- Sve su to poruke Srbima da nisu poželjni u Hrvatskoj. To se posebno uklapa u rigorozno provođenje zakona o prebivalištu i nezakonito brisanje Srba iz prebivališta – ukazuje Štrbac.

Kada je riječ o brisanju Srba iz prebivališta, Štrbac je naveo da je, prema podacima iz Hrvatske, najmanje 67.000 izbrisanih, čime nisu obuhvaćena sva područja Hrvatske, već 11 županija.

- Srba ima i u ostalom dijelu Hrvatske i Zagrebu, što znači da može biti da je taj broj mnogo veći – rekao je Štrbac.

On kaže da se sa tim mogu povezati i pozivi Srbima u posljednje vrijeme da sami odvoze materijal od svojih srušenih kuća u ratu, kao i obavještenja na grobovima na kninskom groblju u kojima se navodi da se grobnice smatraju napuštenim jer se vlasnici nisu javili i nisu platili naknadu za održavanje grobnog mjesta.

- S jedne strane Hrvati se, kada pozivaju vlasnike porušenih kuća i preko napuštenih grobnica, ponašaju kao da rata nije bilo i da su ljudi otišli svojom voljom, dobrovoljno, u Australiju, Ameriku, Srbiju, a, sa druge strane, imamo ovakve poteze kao što su odlazak u Blajburg, na misu Stepincu i ova oznaka HDZ, kao i drugi ustaški simboli – rekao je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.