D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 23. 11. 2023, Štrbac: SPC prva vjerska organizacija protiv koje se predlaže otvaranje stečajnog postupka

Srpska pravoslavna crkva je prva od šezdesetak vjerskih organizacija u Hrvatskoj protiv koje se predlaže otvaranje stečajnog postupka, izjavio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je rekao da postupak protiv Mitropolije zagrebačko-ljubljanske neće biti nastavljen ako izmiri dugovanja do 19. decembra, kada je zakazano ročište u Karlovcu gdje Trgovački sud ima stalnu službu na kojem bi mogao da se proglasi stečaj nad ovom mitropolijom.

- Ako se otvori postupak pa plate u bilo kojoj fazi, što onda uključuje i određene sudske troškove, taj postupak se obustavlja, nema potrebe da se vodi – naveo je Štrbac.

On je ukazao da je ranije, 4. oktobra, održano jedno ročište i da je sudskim rješenjem obustavljen skraćeni stečajni postupak nad dužnikom SPC, odnosno Mitropolijom koji je pokrenut zahtjevom Finansijske agencije /Fina/, te je odlučeno da će se postupak nastaviti “primjenom opštih odredaba stečajnog zakona”.

Štrbac je napomenuo da se Stečajnom zakonu Hrvatske navodi da se predstečajni postupak može otvoriti kada sud utvrdi “postojanje prijeteće nesposobnosti za plaćanje”, a ona postoji ako se predlagaču učini da dužnik neće moći da po dospijeću ispuni postojeće obaveze.

On je precizirao da se postupak otvara usljed bojazni da dužnik neće moći da izmiri dugovanja, ali im je ostavljeno na volju da to plate, te dodao da mu je interesantno što je poziv za ročište postavljen na oglasnu tablu suda, jer se to čini kada se ne zna ime dužnika, a u ovom slučaju je sve jasno.

Štrbac je ocijenio za Srnu da Mitropolija zagrebačko-ljubljanska ima određene prihode od svoje imovine u Zagrebu, koju uglavnom iznajmljuje, te da su spekulacije da imaju problema sa naplatom od dužnika.

Trgovački sud u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, za 19. decembar zakazao je raspravu na kojoj bi mogao biti proglašen stečaj nad Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom u Hrvatskoj.

Iz SPC je saopšteno da se od Mitropolije traži da izmiri dug od 100.000 evra kao nadoknada za sudske troškove pričinjene tokom sudske parnice koju je pokrenula zbog rušenja rezidencija mitropolita zagrebačkih, sa muzejskom postavkom i bibliotekom 11. aprila 1992. godine.

U saopštenju je navedeno da je SPC parnicu izgubila, ali da će Crkva, mada je presuda nepravična, taj iznos platiti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.