D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 30. 07. 2023, Прослављена љетна слава обновљеног Храма Светог Архангела Михаила у Отишићу

У далматинском српском селу Отишић код Врлике прослављена је љетна слава Храма Светог архангела Михаила у присуству неколико стотина вјерника.

Парох врлички Лазар Пријић након литугије у Храму који датира из 1889. године захвалио је свим приложницима који су даровали новац за обнову ове далматинске светиње, али и парохијског дома.

- Обнова нас је ујединила и сабрала и подстакла да наставимо даље да обнављамо. Невјероватно је колико су се људи сложили око обнове светиње у Отишићу и колико је велик посао урађен – рекао је свештеник Пријић.

Јуче је одржан и први скуп Отишићана у овом селу. У завичај су пристигли из свих крајева свијета, са Новог Зеланда, Велике Британије, Њемачке, Аустралије, Америке и Србије.

Славенко Крунић који живи у Београду срео је школске другове након 50 година.

- Ово смо чекали годинама. За овај дан смо живјели. Срео сам неке драге људе након 50 година, неки у завичај нису долазили деценијама – рекао је Крунић и додао да сваки слободан тренутак искористи да дође у родно село подно планине Свилаје.

Након свечаног ручка народно весеље настављено је до касних вечерњих сати испред парохијског дома који је обновљен након три деценије.

Миленко Устић са породицом даровао је бика за ручак, а вјерници су давали и прилог за уређење Храма светог Архангела Михаила у којем се осликава иконистас.

Храма и парохијски дом у Отишићу обнављају се уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима и до сада је сакупљено око 200.000 КМ.

Свештеник Пријић је поклонио Јелени Дешић икону за несебичан труд и залагање у обнови светиње у Отишићу.

Отишић се налази између Врлике и Сиња и било је највеће село сињске општине.

У овом српском селу данас живи неколико десетина становника који вјерују да ће се у њихов завичај вратити живот.

Они поручују да је обнова духовности обнова живота у Далмацији.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.