D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 30.08.2017, Štrbac: Porodice nestalih da podnesu zahtjev za traženje

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac danas je, povodom Međunarodnog dana nestalih lica, pozvao porodice nestalih da podnesu zahtjev za traženje organizaciji Crvenog krsta, jer je to preduslov za ulazak na međunarodno priznati spisak nestalih, na kojem je trenutno mnogo manji broj od onog koji ima “Veritas”.

“Veritas” je saopštio da je broj Srba nestalih na prostoru Hrvatske u proteklom ratu mnogo veći od onog koji je naveden u posljednjoj knjizi nestalih Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz 2015. godine, te da je, prema podacima “Veritasa”, riječ o 1.804 osobe, od kojih je 713 starije od 60 godina.

“Među nestalim je 1.286 civila, od kojih 497 žena”, naveo je direktor “Veritasa” Savo Štrbac u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

On je podsjetio da je u posljednjih 17 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući one u organizaciji samih porodica, ekshumirano ukupno 1.500 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, od čega ih je do sada 1.059 identifikovano, dok ih još 441 čeka na identifikaciju.

“`Veritas` raspolaže pouzdanim podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa oko 230 posmrtnih ostataka srpskih žrtava na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom `nepoznat`, koji i 22 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju”, naglasio je Štrbac.

Prema njegovim riječima, i dalje je prisutan problem registracije i “priznanja” srpskih žrtava sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, pošto veliki broj njihovih porodica još nije podnio zahtjev za traženje kod nadležne organizacije, odnosno Crvenog krsta, što je preduslov za ulazak na međunarodno priznati spisak nestalih, a samim tim i priznatih ratnih žrtava.

“Prema tom kriterijumu, na posljednji spisak nestalih na području Hrvatske koji je sačinio Međunarodni komitet Crvenog krsta nije ušlo čak 913 osoba sa `Veritasovog` spiska”, upozorio je Štrbac.

Navodeći da porodice nestalih imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, Štrbac je istakao da je to je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama.

“Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podsjeti na patnju i bol članova porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše svoju obavezu – otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage”, zaključio je Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.