D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 30.08.2023, Identifikovani posmrtni ostaci Miroslava Milovića iz dalmatinskog Gračaca

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas saopštio je da su identifikovani posmrtni ostaci Miroslava Milovića iz dalmatinskog Gračaca, pripadnika Srpske vojske Krajine, koji je stradao na položaju Mali Bat na Dinari u avgustu 1995. godine u hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu, poznatoj po kodnom imenu “Oluja”.

Identifikacija posmrtnih ostataka Milovića u prisustvu člana porodice obavljena je juče u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci, u organizaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Preliminarni identitet Milovića, koji je 1953. godište, utvrđen je DNK analizom 17. februara u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe.

Iz Veritasa su naveli da je Milović 4. avgusta 1995. godine, kad je počela “Oluja”, bio na položaju Mali Bat, gdje je u sukobu sa hrvatskim snagama pogođen u glavu.

- Nakon pogibije saborci su ga u šatorskom krilu poneli sa sobom povlačeći se prema BiH, ali su ga, zbog izloženosti neprijateljskoj vatri, ostavili u blizini mjesta pogibije – dodaje se u saopštenju.

Posmrtne ostatke Milovića 23. jula 2003. godine pronašli su članovi Komisije za nestala lica Republike Srpske prilikom asanacije terena na planini Dinari na lokalitetu Risovac, opština Bosansko Grahovo, nedaleko od granice sa Hrvatskom.

- Uz posmrtne ostatke pronađen je i šlem sa rupom koja je nastala dejstvom projektila, a unutar šlema pronađen je i fragment lobanje, po čemu su forenzičari i potvrdili priču njegovih saboraca da je neposredni uzrok smrti metak ispaljen iz streljačkog oružja kroz šlem u glavu – navodi se u saopštenju.

Uzorci kosti sa posmrtnih ostataka izuzeti su u martu 2006. godine, ali je konačna identifikacija kasnila zbog toga što su članovi porodice uzorke krvi za DNK dali tek u avgustu i septembru prošle godine.

Posmrtne ostatke Miroslava Milovića porodica će preuzeti i sahraniti u porodičnoj grobnici u selu Bratiškovci u opštini Skradin kod crkve Svetog Nikole u drugoj polovini septembra, naveli su iz Veritasa.

Od 2000. godine iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.638 Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 1.293 lica, dok još 345 čeka na identifikaciju.

Na Veritasovom spisku nestalih nalazi se 1.516 osoba čije sudbine još nisu rasvijetljene, a među njima je 1.083 /71 odsto/ civila i 424 /28 odsto/ žena.

Veritas ističe da raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji 28 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.