D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 31.03.2022, Navršila se 31 godina od “krvavog Uskrsa” na Plitvicama

Prvi napad hrvatskih specijalaca na krajiške Srbe izveden je na današnji dan prije 31 godinu na Plitvičkim jezerima, a taj događaj, poznat kao “krvavi Uskrs”, bio je prvi oružani sukob na tlu tadašnje Јugoslavije.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u saopštenju za javnost objašnjava da je uvod u sukob, koji se dogodio 31. marta 1991. godine na Plitvicama, bila neustavna odluka Hrvatske o prestanku važenja tadašnjih saveznih zakona i o razdruživanju od Јugoslavije.

“Veritas” podsjeća da je na tu odluku, donesenu u februaru 1991. godine, ondašnja Srpska Autonomna Oblast /SAO/ Krajina odgovorila Rezolucijom o razdruživanju od Republike Hrvatske.

“Krajiški Srbi su 25. marta organizovali `miting istine` na Plitvicama sa zahtjevom da Nacionalni park `Plitvička jezera` ostane u sastavu SAO Krajine”, navodi “Veritas”.

Iz ovog centra napominju da su dva kasnije na ulazima u Nacionalni park “Plitvička jezera” istaknute srpske i jugoslovenske zastave, dok su 29. marta “martićevci” iz Knina zauzeli zgradu Nacionalnog parka.

- U ranim jutarnjim časovima 31. marta, iz Zagreba je prema Plitvicama, s nekoliko autobusa, kombija i privatnih vozila, te jednim transporterom, krenula kolona od oko 400 hrvatskih specijalaca – podsjeća “Veritas”.

Hrvatske oružane snage su na Plitvička jezera krenule da, kako su tada navele, uvedu ustavnopravni poredak na području Nacionalnog parka.

U “Veritasu” ukazuju da se dio hrvatskih specijalaca kamuflirao u turiste s namjerom da izvrše “prepad iznutra” na krajiške teritorijalce i “martićevce”.

Međutim, Srbi su očekivali napad, pa su u zasjedi sačekali hrvatske specijalce.

Pucnjava je, kako kažu u “Veritasu”, počela na katolički Uskrs između 6.00 i 7.00 časova, a brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci, uz pomoć onih kamufliranih u goste, uspjeli su da zauzmu hotele i do podneva uspostave kontrolu nad nacionalnim parkom.

- Dalju eskalaciju sukoba spriječila je ЈNA, koja se između suprotstavljenih strana postavila kao “tampon zona” - podsjeća “Veritas”.

Na hrvatskoj strani poginuo je specijalac Јosip Јović /22/, a ranjeno je dvadesetak učesnika napada na Srbe na Plitvicama.

Na srpskoj strani stradao je teritorijalac Rajko Vukadinović /32/ iz Korenice, dok ih je 17 zarobljeno.

“Oni su zbog pogibije `redarstvenika` krvnički prebijani sve do njihove razmjene 13. avgusta 1991. godine”, ističe “Veritas”.

Oni napominju da mnogi smatraju da je sukob na Plitvicama od 31. marta 1991. godine bio početak rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka.

Tog dana pravoslavni vjernici su slavili Cvijeti, a katolici Uskrs, zbog čega su mediji ovaj događaj i nazvali “krvavi Uskrs”

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.