D.I.C. Veritas

RTS, 02. 06. 2023, Odbrana Vojislava Medića: Svedoci ne potvrđuju optužnicu

Još dva svedoka saslušana su na suđenju u slučaju protiv Vojislava Medića, koji se u Hrvatskoj tereti za ratne zločine tokom ratova devedesetih. Medić je u istražnom zatvoru godinu dana, od hapšenja na granici sa Hrvatskom u koju je prethodno redovno odlazio kako bi obišao rodnu kuću u Lici.

Dva od tri pozvana svedoka, Marko Prgomet i Josip Pitl, kao i prethodni, tvrde da ih je u logoru u Stajićevu 1991. ispitivao čovek za koga su od drugih ratnih zarobljenika saznali da se zove Medić.

“Dečki koji su bili unutra, to je plavi devet, jedan je bio ispitivač plavi devet, a Medić, to vam je Medić, on vam je bio na domu tehnike, kažu – pa to je taj“, rekao je prvi svedok Marko Prgomet.

Na pitanje tužioca ko ga je ispitivao, odgovara da je uvek ista osoba. “Medić. Osoba koju su oni rekli da je Medić“, rekao je Prgomet.

Josip Pitl, drugi svedok, kaže da je kasnije saznao da se osoba koja ga je ispitivala “zvala gospodin Medić”.

“Svi su ga zvali Medić jer ovi ljudi iz Borova koji su bili na položaju, oni su ga prepoznali, ja nisam, ja sam sa sasvim drugog dela grada Vukovara“, rekao je Pitl.

 

Odbrana: Dokumentacija dokazuje da je Vojislav Medić bio u Beogradu

Ispitivanje oba svedoka ispratile su primedbe advokata odbrane. Ističu da je optuženi tokom 1991. i 1992. kao sudija Vojnog suda u Beogradu radio na više desetina predmeta. To, kažu, dokazuje i dokumentacija podneta sudu.

“Svedoci ne potvrđuju optužnicu, odnosno ne mogu biti relevantniji od materijalne dokumentacije koju smo dostavili i koja je juče konačno uvedena u dokaze.

Moram da napomenem da sam frapiran jučerašnjom izjavom tužiteljke koja je dovela u pitanje verodostojnost te dokumentacije time što je odbrana uspela da u tako kratkom roku dođe do te dokumentacije. To je za mojih 40 godina prakse prvi put da čujem“, rekao je Đorđe Dozet, koji je iz advokatskog tima optuženog.

Tužilaštvo Vojislava Medića tereti da je u logorima u Srbiji posle pada Vukovara zlostavljao ratne zarobljenike.

Prema krivičnom zakonu Hrvatske, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika predviđena je kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 15. jun, kada će iskaze dati još četiri nekadašnja ratna zarobljenika, od ukupno 33 koliko je do sada predložilo tužilaštvo.

 

Izveštaj Milice Milosavljević

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.