D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 16.05.2024, ПРЕСУДА СУДИЈИ МЕДИЋУ НАРУЧЕНА: Пуномоћник породице Ђорђе Дозет о одлуци осјечког суда

Адвокат Ђорђе Дозет, пуномоћник породице Медић и члан тима одбране бившег судије Војног суда у Београду Војислава Медића, каже за “Новости” да је осуђујућа пресуда Жупанијског суда у Осијеку унапред планирана или наручена и да свакако није ни праведна, ни правична.

Осјечки суд осудио је јуче првостепено бившег судију Војног суда у Београду Војислава Медића (67) на 14 година затвора за наводне ратне злочине над заробљеним хрватским војницима из Вуковара у периоду откада је ЈНА заузела тај град, па до средине августа 1992. године када су они размењени.

- Након што је завршен доказни поступак и суд одбио све доказе одбране, који потврђују алиби и замену идентитета Војислава Медића, знали смо да може да буде или ослобођен и да су ти докази одбијени, јер је и без њих јасно да он није тај човек, који је починио то кривично дело или да суд намерно одбија те доказе свестан да ће осуђујућа пресуда бити укинута после жалбе – каже Дозет. – На основу доказа изведених на суђењу не постоји реалан правник који ће рећи да је он починио тај злочин.

Медић је у притвору већ скоро две године откако је ухапшен 6. јуна 2022. године на граничном прелазу Товарник и после овакве одлуке суда он му је продужен. Он је иначе родом из Доњег Лапца у Лици где има породичну кућу у коју је често одлазио након што ју је са браћом и сестром обновио 2006. године и има и хрватско држављанство. Ухапшен је на граници када је са сином кренуо да замени пасош који му је био истекао.

Српски војни судија у пензији оптужен је за ратни злочин над 21 хрватским заробљеником од новембра 1991. до августа 1992. године, које је наводно испитивао док су били држани у Сремској Митровици и Стајићеву. Окривљени Медић је више пута током суђења рекао да никада није учествовао у мучењу хрватских војника, да никада није био на тим местима, да је све време у том периоду радио у суду у Београду и да се суди погрешној особи.

Био је оптужен и за злочине над седам заробљеника у Нишу и они су, као и ови из Стајићева и Сремске Митровице, говорили да их је он тукао, али је тужилаштво на крају одустало од Ниша, јер су проценили да то баш никако није одрживо.

Хрватском суду предато је мноштво докумената који потврђују да судија Медић није био на местима где су држани заробљеници и који побијају наводе из оптужнице.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.