D.I.C. Veritas

РТС, 03.04.2015., Комитет УН за људска права: Хрватска националним мањинама треба да обезбеди право да користе свој језик и писмо, нарочито у Вуковару

Комитет УН за људска права позвао је Хрватску да обезбеди националним мањинама право да користе свој језик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару. Позив Загребу и да предузме мере ради промовисања међунационалне толеранције.

У извештају Комитета УН о стању људских права у Хрватској, објављеном на сајту одбора, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имају проблеме приликом употребе матерњег језика, нарочито ћириличног писма, преноси Танјуг.

“Хрватска би требало да обезбеди пуну примену права на коришћење мањинских језика и писама у складу са својим законским и уставним оквирима, са посебним нагласком на употребу ћириличног писма у Вуковару и дотичним општинама”, пише у извештају.

Хрватска држава би, како се каже, требало да предузме додатне мере за промовисање међунационалне толеранције у свом разноликом друштву.

У извештају се такође изражава забринутост због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватској, нарочито Ромима.

Хрватска би, како се истиче, требало да интензивира напоре на сузбијању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специјалних тренинга којима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранције према различитостима.

Комитет УН наводи и да је забринут због “етничког профилисања” од стране полиције, нарочито када су у питању Роми.

Када је реч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављају досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случајева.

Такође се истиче забринутост због критеријума по којима се процесуирају ратни злочини и додаје да су случајеви “диспропорционално фокусирани на српску мањину”.

Комитет изражава забринутост и због проблема које имају породице жртава ратних злочина у настојању да добију адекватну одштету за то.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.