D.I.C. Veritas

RTS, 08.04.2016., Štrbac: Očekujem da će Hrvatska namučiti Srbiju

Savo Štrbac je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da između Srbije i Hrvatske postoji sporazum o pravima nacionalnih manjina i da je tim sporazumom previđeno pravo na pismo, jezik, učešće u zakonodavnoj izvršnoj vlasti i tu se može tražiti svašta

Savo Štrbac u Dnevniku RTS-a
Savo Štrbac u Dnevniku RTS-a

“Najbolje je napraviti paralelu sa pravima nacionalnih manjina. Hrvati su predvideli da ako nacionalnih manjina ima preko 1,5 odsto učešća u populaciji, da im pripada jedno zastupničko mesto u Saboru. U Srbiji je ispod jedan odsto”, kaže Štrbac.

Dodaje da Hrvati primenjuju takav kriterijum kod sebe, a od drugih traže više.

“Stalno se gubi iz vida da je 1991. godine Srba bilo 12,2 odsto. Popisom iz 2011. svedeni su na 4,36 odsto, a danas ih je manje. Na popisu je dostignuta projekcija sa početka devedesetih godina”, kaže Štrbac.

Ističe da je cinično da Zagreb uslovljava Srbiju sa tim pitanjima.

“EU je uslovljavala Hrvatsku da radi na povratku mnogo efikasnijeg povratka Srba u Hrvatsku i upravo na progonu počinilaca ratnih zločina, onih koji su odgovorni za srpske žrtve. Za sada ništa nije mnogo odmaklo”, dodaje Štrbac.

Navodi i da se Hrvatska “uljudila”, na neki način, u odnosu prema Srbima i da je izgledalo da će biti bolje, ali, kako kaže, čim su ušli u EU vratili su se na pozicije devedesetih godina.

“Hrvati se ponašaju kao pobednici u ratu devedesetih godina i mnogo vode računa o vojnicima veteranima. Ne žele da njihovim veteranima bilo ko sudi na prostoru bivše Jugoslavije”, ističe Štrbac.

Dodaje da se sve svelo na regionalnu nadležnost i da to ne bi bio problem kad bi se Hrvatska drugačije ponašala i prema istim standardima procesuirala svoj narod i druge.

“Oko 3.600 je trebalo da bude procesuirano za ratne zločine u Hrvatskoj, a samo je 108 bilo procesuirano. To je na granici od tri procenta i zbog toga treba da odstane nadležnost u srpskom zakonu i bude pretnja da će kad-tad neko sa hrvatske strane odgovarati”, ističe Štrbac.

Kao što je Italija pravila probleme Sloveniji, pa Slovenija Hrvatskoj, tako će i Hrvatska praviti problem Srbiji, kaže Štrbac.

“Srbija će se mnogo namučiti dok neko iz EU ne kaže da je dosta”, zaključio je Savo Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.