D.I.C. Veritas

РТС, 09.09.2016., Годишњица страдања Срба у акцији “Медачки џеп”

Данас се навршавају 23 године од агресије хрватске војске на српска подвелебитска села у такозваном “Медачком џепу”, која су се у то време налазила под заштитом снага Уједињених нација.

Према подацима центра “Веритас”, код “Медачког џепа” убијено је 88 особа, међу њима 36 цивила. У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за пострадале.

У акцији хрватске војске у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, који су били заштићена зона УН, 9. септембра 1993. убијено је 36 српских цивила, од којих 17 жена и 52 српска војника, углавном након заробљавања.

До сада су пронађени посмртни остаци 84 жртве, с тим што осам није идентификовано, док се четири особе и данас воде као нестале.

Хрватска страна није испоштовала споразум склопљен уз посредовање међународне заједнице да се до 15. септембра повуче са окупираних територија на линију раздвајања, а контролу “Медачког џепа” препусти Унпрофору.

Трагедија “Медачког џепа” одвијала се пред очима канадских војника из састава Унпрофора који нису могли да остану пасивни посматрачи злочина, већ су се упустили у окршај са хрватским снагама, које су 17. септембра морале да се повуку.

У повлачењу су најпре опљачкале, а онда и уништиле српска села Читлук, Почитељ и Дивосело са околним засеоцима по систему “спржена земља”.

Када је 19. септембра обишао то подручје, командант Унпрофора француски генерал Жан Кот рекао је да није нашао знакове живота, ни људи, ни животиња у неколико села кроз која је прошао.

Хрватска војска је по завршетку акције српској страни предала 52 леша.

Припадници Унпрофора су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена. Тек 2000. је пронађено још 11 лешева скривених у септичкој јами у српском делу Госпића, од који је шест идентификовано ДНК методом.

На основу истраге коју је водило до 2004. године, Тужилаштво Хашког трибунала је подигло оптужнице по командној одговорности против начелника Генералштаба Хрватске војске генерала Јанка Бобетка, команданта војног подручја Госпић, генерала Рахима Адемија и команданта Девете гардијске бригаде, генерала Мирка Норца.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.