D.I.C. Veritas

RTS, 10.03.2014., Процес у Хагу – “Хрватска тужба је цинична”

 Шеф српског правног тима Саша Обрадовић рекао је пред Међународним судом правде да су током рата у Хрватској почињени озбиљни злочини, али да “злочини над Хрватима нису достигли праг геноцида”. У име Србије, Обрадовић је поново изразио жаљење због свих жртава, без обзира на националну припадност. Обрадовић тврди и да је Хрватска “фабриковала доказе”, како би “демонизовала Србе”.

Српски правни тим са Сашом Обрадовићем на челу почео је у Међународном суду правде излагање одбране на наводе хрватске тужбе за геноцид, после чега ће представити противтужбу Србије за геноцид над Србима на подручју Хрватске од 1991. до 1995. године.

Интервју Саше Обрадовића за РТС
 
Обрадовић: Бисерко је нестручан и пристрасан сведок

Саша Обрадовић је указао да је председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко, која је прошле седмице сведочила, нема одговарајући ниво знања и професионалне вештине да буде експертски сведок у том спору.

“Позивање госпође Бисерко, активисте за људска права, која има диплому из економије, да буде стручњак за политичка, историјска и уставна питања, иде чак даље од идеје о начину доказивања која су до сада забележена пред овим судом”, рекао је шеф српског правног тима Саша Обрадовић.

“Госпођа Бисерко не поседује одговарајући ниво знања и професионалних вештина у областима политике, савремене историје и Уставног закона некадашње Југославије који би требало да јој омогућавају да буде експерт или вештак чије мишљење суд може да прихвати”, нагласио је Обрадовић.

Осврнуо се на део њеног излагања у којем је “показала да није објективан сведок” у том спору и да је “добила задатак” јер као и многи активисти зависи од донатора. То показује, каже Обрадовић, да није непристрасна.

За Србију је неприхватљиво и да, као вештак Хрватске за нестале и ексхумиране особе, сведочи пуковник Иван Грујић који је, истовремено, заменик министра хрватских ратних ветерана.

Изјаве сведока забрањено је објављивати до 1. априла.

 

У уводном излагању у хашкој Палати мира, Обрадовић је рекао да су током рата у Хрватској почињени озбиљни злочини, али да “злочини над Хрватима нису достигли – а камоли прешли – праг геноцида.

“У име Владе и народа Републике Србије, поново изражавам искрено жаљење због свих жртава рата и злочина почињених током оружаних сукоба у Хрватској, без обзира на национално и етничко порекло”, рекао је Обрадовић.

Са друге стране, током свих десет година поступка ми нисмо чули од Хрватске ништа што би на било који начин изразило жаљење према Србима из Републике Српске Крајине и њиховим патњама, рекао је Обрадовић за РТС. 

Заступник Србије је нагласио да “Хрватска није пред суд изнела ниједан доказ – документ или изјаву сведока – о постојању геноцидне намере код вођства Републике Србије, ЈНА или Срба из Хрватске”.

Према Обрадовићевим речима, Србија не може бити одговорна за злочине почињене пре него што је она, то јест СР Југославија, формирана као држава, 27. априла 1992. Већина злочина у Хрватској, подсетио је, почињена је 1991. године.

“Починиоци злочина у Хрватској нису, ни де факто, ни де јуре, били органи Републике Србије. Нити су злочини почињени по наређењу, директиви, нити под контролом наше државе, као што показује недавна пракса Хашког трибунала”, истакао је Обрадовић.

Осврћући се на контратужбу за геноцид над Србима из Книнске Крајине током операције “Олуја”, у лето 1995, Обрадовић је тврдио да је та офанзива била спроведена са “геноцидном намером” да се Срби униште, делимично или потпуно, као етничка група.

Прецизирао је да је 1.719 Срба убијено током и после “Олује”, а 6.361 током целог сукоба. У “Олуји” је, поред тога, нестало око 900 Срба, а 400 ексхумираних тела још чека на идентификацију.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.