D.I.C. Veritas

RTS, 20.08.2015., Štrbac: Hrvatskoj je neophodna katarza

Hrvatske vlasti ne treba silom da sprovode odluke o dvojezičnim tablama, jer se to već pokazalo kao loše rešenje, smatra predsednik dokumetaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac. Hrvatskoj je potrebna katarza i bez toga nema pomaka u srpsko-hrvatskim odnosima, ističe Štrbac.

Savo Štrbac je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da zabrana ćirilice u Vukovaru ne može da se poveže samo sa predizbornom kampanjom.

“Nije ovo krenulo od pre mesec dana! Pre dve godine, Hrvatska je u julu primljena u EU i već na jesen je počelo ‘čekićanje’ tabli i vlada se nije mogla sa tim izboriti”, podseća Štrbac.

Ipak, Štrbac priznaje da je ovo svojevrsna “rukavica u lice” lokalnog HDZ-a u Vukovaru, bačena vlastima u Zagrebu po principu – vi nas smenite, a mi ćemo dobiti predstojeće izbore.

Napominje da pismo samo po sebi ne znači ništa ako nema ljudi.

“Čini mi se da nije ovo samo napad na jedno pismo, ovo je upereno generalno protiv Srba, ta kampanja se vodi konstatnto i ovo nije ništa novo”, upozorava Štrbac.

Uprkos najavi hrvatskog ministra uprave Arsena Bauka da će njegovo ministarstvo razmotriti mogućnost neposredne primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, Štrbac smatra da ništa ne treba raditi na silu.

“Oni su to i pre dve godine radili, postavljali su po Ustavnom zakonu table, ali se nisu dugo zadražale. Ne može se silom”, smatra Štrbac i napominje da se mogu očekivati razne “smicalice” kako bi lokalne vlasti u Vukovaru izvrdale ponovno uvođenje ćirilice.

Već dvadeset godina se, kaže, u Hrvatskoj vrši indoktrinaciji mladih u mržnji prema svemu što je srpsko i sada je neophodno procese obrnuti. Kratkoročno rešenje, zapravo, ne postoji.

Hrvatskoj je, smatra Štrbac, potrebna katarza, odnosno pročišćenje od one tamne strane prošlosti, kako one bliske, iz devedesetih godina prošlog veka, tako i one iz prošlih ratova.

“Moraćemo svi skupa, i Srbi u Hrvatskoj i van Hrvatske i međunarodne organizacije da delujemo na hrvatske vlasti da končano krenu u katarzu, u pročišćenje, jer bez toga nema pomaka”, zaključio je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.