D.I.C. Veritas

RTS, 25.12.2013., Sudskim procesom do istine o genocidu

Spor između Srbije i Hrvatske o genocidu treba rešiti pred Međunarodnim sudom pravde, istakli su učesnici skupa “Spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde o genocidu” uz stav da Srbija ne bi trebalo da povuče tužbu.

Sudski proces između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde trebalo bi da omogući da se dođe do istine, istakli su danas učesnici skupa “Spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde o genocidu”.

Većina učesnika se zalažilo da se, bez obzira na sve, tužba protiv Hrvatske ne povlači, a direktor ”Veritasa” Savo Štrbac smatra da je to rešeno pitanje i da “nema povlačenja tužbi”.

“Teoretski je to moguće, ali bili bi neozbiljni i Srbija i Hrvatska kada bi sada, kada je ceo aparat Međunarodnog suda pravde stavljen u funkciju, došlo do povlačenja i nagodbe”, rekao je Štrbac.

On je ponovio da se već sada zna raspored – kada je ko na redu da svedoči, kada su završene reči, a da bi presuda trebalo da bude doneta do kraja 2014. godine.

Štrbac je istakao da postoje tri mogućnosti – da Sud nakon sprovedene glavne rasprave utvrdi da je bilo obostranog genocida, da je bilo jednostranog genocida ili da ga uopšte nije bilo.

Prema njegovim rečima, mnogi poznavaoci prilika smatraju da je najobjektivnija treća solucija – da genocida nije bilo ni sa jedne ni sa druge strane.

”Normalno je da pravni tim Srbije smatra da ćemo uspeti da dokažemo da je genocid počinjen nad Srbima iz Krajine u vreme, tokom i nakon operacije ‘Oluja', s obzirom na broj mrtvih, proteranih i sprečavanje povratka i svu imovinu koja im je uništena”, rekao je Štrbac.

Ako Sud, ipak, zaključi da nije bilo genocida ni sa jedne ni sa druge strane, Štrbac smatra da će za Srbe biti pozitivno i ako se odgovori na pitanje šta je onda tačno bilo kada, kako je rekao, proterate više od 400.000 ljudi, pobijete više od 7.000, uništite im svu imovinu i sprečavate povratak 18 godina po završetku rata.

Funkcionerka Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da se i ona zalaže da se, bez obzira na sve, tužba protiv Hrvatske ne povlači.

Napominjući da su oslobođeni za ratne zločine hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ona je navela da ipak očekuje da će istina doći na vidalo.

”Ovo je jedini put, bez obzira na sve naše sumnje i strepnje koje s pravo možemo da imamo”, rekla je Rašković Ivić.

I doktor Momčilo Diklić iz Instintuta za evropske studije kaže da je protiv povlačenja tužbe.

”Smatram da sudska parnica ne bi smela biti u funkciji razdvajanja ili pogoršavanja odnosa između Srba i Hrvata, već upravo u funkciji da se oni izmire”, rekao je Diklić.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.