D.I.C. Veritas

RTS, 26.01.2012., Hrvatska odugovlači

Zagrebu je odobren novi rok do 20. avgusta da dostavi dodatne dokaze u predmetu kontratužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid. Posle ovog roka očekuje se početak rasprave o tom predmetu.

Međunarodni sud pravde u Hagu odobrio je Zagrebu dodatni rok za iznošenje dokaza u predmetu kontra tužbe za genocid, koji je Srbija podnela protiv Hrvatske, objavljeno je na sajtu suda.

Na osnovu odluke od 23. januara, Sud je kao krajnji datum za iznošenje dokaza označio 30. avgust 2012. godine.

Sud je doneo ovakvu odluku na osnovu zahteva Hrvatske da bi želela da po drugi put u pisanoj formi iznese dokaze u slučaju kontratužbe Srbije, “uzimajući u obzir interese obe strane u postupku”.

Hrvatska je počela postupak pred Međunarodnim sudom protiv Srbije 2. jula 1999. godine (tada protiv SR Jugoslavije) u vezi sa navodnim kršenjem Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine”, koje se desilo u periodu 1991 do 1995. godine.

U tužbi Hrvatske navodi se da je „direktnom kontrolom nad svojim oružanim snagama, agentima obaveštajnih službi i raznih paravojnih formacija, na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije”, Srbija odgovorna za etničko čišćenje koje je poičinjeno nad hrvatskim građanima.

Etničko čišćenje je prema tvrdnji hrvatske strane izvšeno „u formi genocida koji je rezultirao time da je veliki broj hrvatskih građana raseljen, ubijen, mučen ili nezakonito zatvaran, kao i da im je uništavana imovina”.

Hrvatska zahteva od suda da presudi i objavi „da je Srbija prekršila svoje zakonske obaveze prema Hrvatskoj na osnovu Konvencije o genocidu i da treba da plati Hrvatskoj i njenim građanima nadoknadu za pričinjenu štetu nad licima i imovinom, kao i nad ekonomijom i životnom sredinom… u iznosu koji odredi sud”.

Na osnovu nadležnosti suda, Hrvatska se poziva na član 9 Konvencije o genocidu. Na osnovu naredbi suda Hrvatska je popunila tužbu, a Srbija je popunila kontratužbu 11. septembra 2002. godine u kojoj je pokušala da ospori nadležnost Međunarodnog suda pravde i navela nekoliko primedbi u vezi sa nadležnosti i prihvatljivosti tužbe.

Hrvatska je popunila pisanu izjavu o srpskim prigovorima 25. aprila 2003. godine. Javno slušanje o preliminarnim primedbama Srbije održano je u maju 2008. godine. Sud je 18. novembra iste godine doneo presudu o prigovoru Srbije i utvrdio da je nadležan za spor.

Sud je 2009. godine postavio rok Srbiji da do 22. marta 2010. godine popuni kontra tužbu, što je Srbija i uradila, a ceo slučaj oko kontratužbe je zaoštrio odnose zvaničnog Beograda i Zagreba.

Sud je odredio i rok za podnošenje pismenih podnesaka, koje su obe strane dostavile na vreme. U njima se nalazi i detalji obe tužbe, ali su svi pismeni dokumenti tajna, dok ih sud ne objavi kao javne, što će uglavnom dešava na javnom slušanju koje će biti održano posle isteka dodatnog roka koji je tražila Hrvatska.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.