D.I.C. Veritas

RTS, 27. 05. 2022, Dnevnik2: Plenković pilotima iz “Oluje” obećao zaštitu, Štrbac: Oni ih tretiraju kao vitezove [Video]

Optužnica srpskog tužilaštva za ratne zločine protiv hrvatskih pilota i posle nedelju dana prioritetna je tema za hrvatske zvaničnike i javnost. Premijer Andrej Plenković sastao se sa pilotima hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i lično im obećao zaštitu.

Sa oštrih reči upućenih Beogradu, hrvatski zvaničnici prešli su na dela u Zagrebu. Premijer Andrej Plenković okupio je pilote iz operacije “Oluja”, kako bi im preneo ono što već nedelju dana ponavlja u medijima:

Pripremila Tihana Bajić


“Vlada Republike Hrvatske će naravno, kao što je postupala i ranije iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, da zaštiti dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku o tome šta su temeljne vrednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska”, navodi Andrej Plenković, hrvatski premijer.

Savo Štrbac iz organizacije “Veritas” kaže da je sastanak Plenkovića sa pilotima očekivan posle podizanja optužnice u Beogradu protiv četvorice zbog granatiranja izbegličke kolone u “Oluji” i stradanja 13-oro ljudi, od čega četvoro dece.

Osim što hrvatska država nema nameru da ih izruči – što su već poručili zvaničnici – kako još može da ih zaštiti?

“Može da im se pruži adekvatna odbrana i bez njihova prisustva, može da angažuje najbolje advokate, može da država prikuplja sve dokaze i da pokuša dokazati njihovu nevinost ili da su manje krivi. Oni pokazuju na taj način da su im zahvalni što su uradili, oni su za njih, šta god da su uradili – vitezovi”, kaže Štrbac.
“Postoje nepobitni dokazi o granatiranju”

Potvrda su i optužbe brojnih hrvatskih političara, bez obzira na stranačku pripadnost, upućene Miloradu Pupovcu iz SNV-a. Razlog su njegovi medijski istupi, u kojima iznosi isti stav o optužnici.

“Kada je posredi ovaj zločin, on je poznat od 1995. godine i vlastima Hrvatske i vlastima Srbije i BiH i Međunarodnom sudu u Hagu. Druga je stvar kako je to palo u zaborav. Zna se odakle su avioni krenuli, zna se kada su krenuli, zna se na kojem su području delovali, podaci su objavljeni”, navodi Pupovac.

Da svi sve znaju potvrđuje i Štrbac, čija je organizacija učestvovala u pripremanju dokaza za optužnicu protiv hrvatskih pilota. Kaže da je Hrvatska možda i mogla da negira zločin, ali samo do 2012. godine kada je u tamošnjem stručnom magazinu “Vojna povijest” objavljen izveštaj o svim naletima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tokom i posle “Oluje”.

“I mi vidimo, veritasovi saradnici dođemo u posed toga i vidimo sve nam se poklapa, i kad su poleteli avioni iz Splita, onaj koji je tukao kolonu na Petrovačkoj cesti, kolonu 7. avgusta i ova dva ‘miga’ sa Plesa iz Zagreba koji su tukli kolonu kod Svodne na Prijedorskoj cesti dan kasnije. Vreme, avioni, rekli su čim su bili naoružani”, navodi Štrbac.

Da postoje nepobitni dokazi o granatiranju poručuje i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, zbog čega misli da je zabrinjavajuće to što predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika hrvatske vojske od krivične odgovornosti nacionalni prioritet.

Njen stav je da tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH treba da sarađuju i za svaki ratni zločin nađu rešenje.

Autor: Tihana Bajić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.