D.I.C. Veritas

RTS, 28.09.2014., Godišnjica napada na kasarnu u Bjelovaru

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas podsetio je na godišnjicu stradanja više pripadnika JNA i civila tokom napada hrvatskih snaga na vojne objekte JNA u garnizonu Bjelovar septembra 1991. Veritas poručuje da za te zločine još niko nije osuđen.

Kako se navodi u saopštenju, 29. septembra 1991, u 7.20 sati ujutru, pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) Republike Hrvatske otpočeli su opšti napad na sve vojne objekte JNA u garnizonu Bjelovar, koji su do tada 15 dana bili pod totalnom blokadom, prenosi Tanjug.

Pošto je izostala pomoć viših komandi JNA, komandant 265. mehanizovane brigade, stacionirane u kasarni na Vojnoviću, pukovnik Rajko Kovačević, naredio je obustavu dalje odbrane, odlaganje oružja, predaju vojnika i starešina i njihovo postrojavanje u krugu kasarne, nakon čega su oko 19 časova pripadnici ZNG ušli u kasarnu iz koje se više nije pružao nikakav otpor.

Po ulasku u kasarnu, Jure Šimić, u svojstvu predsednika Kriznog štaba Bjelovara, naredio je da se zarobljeni vojnici i starešine skinu do pojasa, a potom je iz stroja izveo komandanta Kovačevića i njegove pomoćnike, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića, odveo ih pedesetak metara dalje od stroja i u svakoga ispalio po dva metka iz pištolja, usmrtivši ih na licu mesta.

Sutradan su, po Šimićevoj naredbi, građani Bjelovara obilazili zauzetu kasarnu, u kojoj su bili izloženi leševi ubenih oficira, koje su u mimohodu skrnavili pljuvanjem i mokrenjem po njima.

Pored trojice pomenutih oficira u toj kasarni poginula su još šestorica pripadnika JNA (Zoran Krstić, Šukri Keljani, Ljubiša Lazić, Nedeljko Jovetić, Ejupi Bertoli i Goran Radovanović), a zarobljeno je 59 oficira, podoficira i građanskih lica na službi u JNA i oko 250 vojnika, koji su, nakon fizičkih i psihičkih zlostavljanja u logorima u Bjelovaru, razmjenjeni 9. novembra iste godine u Bosanskom Šamcu.

Šestorica zarobljenih rezervista JNA sa područja Bjelovara (Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Ivan Hosjak, Boško Radonjić i Milorad Đordević), izdvojeni su i zatvoreni u policijsku stanicu, odakle su ih, četiri dana kasne, izvela uniformisana lica sa fantomkama na glavama i streljali ih iste noći u šumi Česma, nedaleko od mesta Malo Korenovo.

Sa njima je bio i civil Savo Kovač iz Bjelovara, koga su dan rane uhapsili u njegovom stanu pod optužbom da je “snajperista”, koji je, igrom slučaja, iako je zadobio tri prostrelne rane, preživio streljanje.

Herojski čin majora Milana Tepića

Dok je trajala borba za kasarnu na Vojnoviću, major JNA Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava “Barutana” u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, s ciljem sprečavanja njegove predaje pripadnicima ZNG, digao ga je u vazduh sa 170 tona eksplozivnih sredstava, i tom prilikom su stradali i on i vojnik, devetnaestogodišnji Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, zbog čega su, posle predaje, iz osvete, streljali komandira straže na tom objektu, stareg vodnika Ranka Stevanovića.

Vojno tužilaštvo u Beogradu je 1992. podiglo optužnicu protiv Jure Šimića i njegovih saradnika, koja mu je, preko Veća za ratne zločine u Beogradu, dostavljena u avgustu 2011. radi uručenja, što je isprovociralo Hrvatski sabor da, u oktobru 2011, donese Zakon o ništavosti odredenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbe, koji je sprečio daljnje postupanje po njoj.

Iako je predsednik RH, već u decembru iste godine, zatražio, a Vlada RH, u martu 2012., podržala ocenu ustavnosti ovoga zakona, Ustavni sud RH o tome još ne doneo odluku.

Županijski sud u Bjelovaru je, po zahtevu ZZupanijskog tužilaštva u Bjelovara, protiv Jure Šimića, u novembru 2010., pokrenuo istragu “zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika”.

Istraga je još u toku, s tim da je u međuvremenu prebačena na delegirani Županijski sud u Reci, a osumnjičeni je, nakon 11 dana provedenih u pritvoru, pušten da se brani sa slobode.

Za ubistvo šestorice zarobljenih rezervista JNA i pokušaja ubistva jednog civila , pred četiri različita suda, u desetogodišnjem trajanju optuženi su presudom Županijskog suda u Zagrebu, iz novembra 2011., oslobodeni optužbe “jer dela za koja se terete (izmjenjenom optužnicom) po zakonu nisu krivična dela”.

Na poslednju presudu žalba ne ni uložena, pa je ista postala pravosnažna.

U Bjelovaru se 29. septembar slavi kao Dan grada i Dan bjelovarskih branitelja, navodi se u saopštenju.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.