D.I.C. Veritas

RTS, 30.08.2018, Odalović: Slabi pomaci u identifikaciji nestalih

Predsednik Komisije za nestala lica i generalni seketar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za RTS da je problem u traženju i identifikaciji nestalih taj što se mnogi u regionu nisu suočili sa posledicama sukoba. Napominje da je Srbija otvorila svoje arhive i da na nekim prostorima politika negira zločine koji su počinjeni.

Veljko Odalović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da ima određenih pomaka u traženju i identifikaciji nestalih u ratnim sukobima devedesetih.

“Podatak da se u regionu traži još 10.281 osoba, govori koliko je ozbiljan i veliki problem. Problem je bio a i danas je što se mnogi u regionu nisu suočili sa posledicama sukoba i to je jedan od razloga zbog kojeg nema pomaka”, objašnjava Odalović.

Kaže da na nekim prostorima politika negira zločine koji su počinjeni.

“Oni koji su kidnapovali nisu spremni da otvore svoje arhive i da sarađuju sa nama kao što Srbija radi. Na svaki zahtev koji nam se uputi, trudimo se da potvrdimo ili demantujemo informaciju, a to nije slučaj kada mi isto to tražimo”, napominje Veljko Odalović.

Dodaje da je Srbija otvorila svoje arhive.

“Srbija je identifikovala počinioce ratnih zločina, neki su bili spremni da sarađuju, a gde se u regionu to desilo? Mi smo otvorili arhive ne samo vojske i policije već i naših komunalnih preduzeća, našeg tužilaštva”, objašnjava Odalović.

Ističe da, kada se zatvori tema sa arhivama, ostaje još jedan segment a to je da sudski organi i tužilaštvo povedu istrage.

“U ovom trenutku na teritoriji centralnog dela Srbije nema nijedne grobnice, nijednog tela, ali se ona nalaze u BiH, Hrvatskoj i na prostoru Kosova i Metohije”, kaže Odalović.

Objašnjava da postoje operativne liste koje svi vode.

“Da nekih lica nema, prijavila je ili rodbina ili komšije, prijatelji. Identifikacija je ono što bi trebalo da bude urađeno da bi bilo rezultata. Intenzivno se vrši pritisak na Srbiju i na sve ostale u regionu da krenemo u ozbiljniji pristup”, zaključuje Odalović.

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas traži još 10.281 osoba. Od toga u Hrvatskoj 2.027, na Kosovu i Metohiji 1.648 i u Bosni i Hercegovini 6.606 lica.

Od ukupnog broja nestalih, više od 3.600 lica je srpske nacionalnosti.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.