D.I.C. Veritas

РТС, 30.08.2019, Међународни дан несталих – регион још трага за 10.167 особа

У Србији се обележава Међународни дан несталих. Као последица ратова деведесетих, регион још трага за 10.167 особа.

Од укупног броја несталих, више од 3.800 лица је српске националности. Породице несталих окупиће се у Београду и затражити правду и откривање истине. О потешкоћама у борби за проналажење и преузимање тела несталих, за РТС је говорио председник Комисије Владе Србије за решавање питања несталих Вељко Одаловић.

 У Хрватској се још не зна где су гробови 1.998 људи, на Косову и Метохији 1.653, а у Босни и Херцеговини 6.516.

“Поновићу на заједничком окупљању да ћемо остати посвећени овој проблематици. Не постоји свуда и увек спремност да се разговара о овој теми. Инфoрмације које имамо у овом тренутку су недовољне да бисмо могли да добијемо одговоре шта је са још 10.167 несталих особа”, каже Вељко Одаловић.

Истиче и да се тражи отварање архива од оних који их поседују.

“Нису архиве само у Београду. Архиве су и у Сарајеву, Загребу, Приштини, али и у НАТО-у, код контигената КФОР-а и у ОЕБС-у. То су архиве које могу да помогну са информацијама о местима страдања и местима сахрањивања, о догађајима који су нама важни да би овај процес могао да добије на интензитету”, објашњава Одаловић.

Проблеми са преузимањем тела страдалих Срба у Ђаковици

Пре неколико дана пронађена су тела киднапованих и убијених Срба у Ђаковици. Међутим, опет је дошло до проблема, тела нису преузета.

“Иако смо прошле године пронашли и провели месец дана на локацији Бункер, пронашли посмртне остатке и идентификовали тела, нисмо успели да завршимо процес примопредаје. Апсолутни приоритет су породице и њихови захтеви”, каже Одаловић.

Наглашава да је дубоко уверен да проблеми нису само административне природе.

“То је зона одговорности Рамуша Харадинаја и неко ће морати да одговара, не само за убиства три мушка малолетна српска детета, оца, мајке и брачног пара Петровић, него и за све друге злочине који су се тамо десили. У околини Ђаковице имамо још три познате локације на које указујемо”, објашњава Одаловић.

Међународни фактори су позвани да реагују, али још увек нема повратне информације.

Чека се идентификација несталих у “Олуји”

И даље се чека идентификација великог броја несталих у акцији хрватске војске “Олуја”. Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић често каже да нема помирења у региону док се не реше сви случајеви несталих особа.

“То је важно питање јер је и најтежа последица ратова. Решавање што већег броја случајева, сигурно ће допринети помирењу, али има још много тема поводом којих се ништа не ради у Хрватској. Пример су последњи напади на Србе”, истиче саговорник РТС-а.

Велики број неидентификованих посмртних остатака које Србија тражи, налази се у Хрватској, уверен је Одаловић.

“Преко 4.000 тела се налази у мртвачницама широм бивше Југославије. Око 900 тела се налази у Хрватској, преко 2.000 се налазу у Федерацији, 660 тела се налази Бањалуци, а преко 300 је у Приштини. Морамо да добијемо одговоре чији су то посмртни остаци”, закључио је Вељко Одаловић.

Еулекс: Неопходна боља координација међу актерима

Мисија Еулекс саопштила је да број несталих у сукобима из 1998. и 1999. године тренутно износи 1.653 и оценила да је за напредак у решавању њихове судбине неопходно да интересне стране размењују поуздане и релевантне информације.

Еулекс наводи да се и 20 година након завршетка сукоба још увек додају имена на званични списак несталих и да се мора побољшати координација међу актерима и ојачати комуникација са удружењима породица несталих.

Веритас: Број несталих варира због различитих ставова политичких елита

Удружење “Веритас” је поручоло да породице несталих у ратом захваћеним подручјима бивше Југославије имају право да сазнају истину о судбини својих најмилијих.

Број несталих, кажу, варира у зависности од критеријума који се користе за стављање неке особе на списак несталих али и ставова политичких елита у државама региона.

“Међународни дан несталих је прилика да се јавност подсети на патњу и бол чланова породица несталих, али и позив породицама да изврше своју обавезу – отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне потраге”, закључује се у саопштењу удружења Веритас.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.