D.I.C. Veritas

РТС, 30.12.2020, РТС у Мајским Пољанама код Глине, селу где је петоро људи страдало у разорном земљотресу [Видео]

Од седам жртава земљотреса који је јуче погодио Хрватску, пет је из села Мајске Пољане код Глине, међу којима је и двоје Срба. У Петрињи, мештани су провели тешку ноћ без струје у шаторима, које је натопила киша, јавља извештач РТС-а. Градоначелник је рекао да не може да гарантује да у рушевинама нема још затрпаних људи.

У селу Мајске Пољане, које је тешко погођено у снажном земљотресу који је јуче задесио Хрватску, дом културе потпуно је срушен, као и већина кућа, иако су грађене од чврстих материјала, јавља извештач РТС-а.

Извештај Владимира Банића из Мајских Пољана

Представници СНВ-а обилазе српска домаћинства

У селу Мајске Пољане код Глине страдало је двоје Срба. Представник Српског националног већа у Петрињи каже да је после земљотреса обишао два села која су близу њега и да су то урадили и остали представници СНВ-а, који покушавају да дођу до старих људи и утврде у каквом су здравственом стању.

Мештанин Драгиша Лончаревић каже да струје неће бити, јер је да трафостаница срушена, мреже су уништене, а нема ни воде.

“Највећа трагедија су људске жртве. Изгубили смо петорицу сељана”, истиче Лончаревић.

Рекао је да се једна бака бори за живот у болници у Сиску након што је спасена у драматичној акцији, пошто је била затрпана у срушеној кући.

Додаје да је, нажалост, дека из исте куће изгубио живот.

Што се тиче помоћи, каже да су им потребни агрегати и да људи морају наставити живот.

Срби из погођених подручја апелују да се олакша улазак у Србију

У селу Мајске Пољане, које је већински српско, живи око 350 људи, а већина њих има породицу и родбину у Србији.

Многи би хтели да у хладним месецима на позиве својих рођака пређу границу, али се тренутно у Србију не може ући без негативног пи-си-ар теста ако се ради о страним држављанима.

Пошто немају српски пасош, постоји велики проблем да пређу границу.

Зато су упутили апел да се, ако је могуће на неки начин, та епидемијска мера олакша за становнике Петриње, Глине и Сиска, који су најтеже погођени земљотресом.

Петриња – људи спасени испод три метра шута

У Петрињи, ноћ је протекла мирно, без потреса, све до јутра, када је серија земљотреса погодила централни део те земље.

Још се ради на рашчишћавању улица и евентуалном проналажењу оних који су затрпани.

Градоначелник Петриње Даринко Думбовић рекао је да не може да гарантује да нема још затрпаних људи.

Навео да су неки људи пронађени затрпани испод три метра шута и да су успели да их спасу.

Мештани Петриње провели су тешку ноћ без струје у шаторима, које је током ноћи натопила киша.

Неке куће су делимично порушене, неке потпуно, док су поједине напукле.

Много људи је одлучило да не буде у принудном смештају, али без сумње велики број грађана ће морати да напусти своје куће на дуже време.

Помоћ из целе Хрватске и региона

Помоћ се сакупља у целој Хрватској, а готово све суседне земље, међу којима и Србија, понудиле су помоћ, што је наишло на одјек у јавности.

“Видели смо да им треба помоћ. Људи овде долазе са свих страна, доносе храну и друге потрепштине. Видели смо да је помоћ потребна, али је потребна помоћ да се разврста хуманитарна помоћ јер ово неће скоро бити завршено”, прича девојка из Осијека.

Власник камиона у Пули допремио је возило. “Напунићемо га, а затим још један ујутру у Поречу, па ћемо ујутру са пуним камионима ићи у Петрињу”, каже он.

Дорис Назор, директор Омладинског волонтерског центра у Сплиту, истиче да су реакције сјајне, више него што се очекивало.

“Спровели смо интерну акцију да бисмо помогли људима, а на крају смо сакупили много ствари. Људи су доносили углавном хигијенски прибор, воду, ћебад, топлу одећу. Захвални смо да су грађани Спита показали велико срце за тако кратко време”, истиче Назор.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.