D.I.C. Veritas

RTS, Beta, 10.01.2017., Nastavljeno suđenje Borislavu Đukiću

Saslušanjem svedoka Boženka Jelića pred Županijskim sudom u Splitu nastavljeno je suđenje generalu bivše JNA Borislavu Đukiću, optuženom da je u januaru 1993. godine izvršio ratni zločin protiv civila miniranjem brane na Peruči.

Boženko Jelić, koji je kao vrhunski poznavalac eksploziva sa još četiri inženjera, na čelu sa brigadnim generalom HV-a Vladimirom Bencom, utvrđivao stanje na brani posle miniranja, rekao je na sudu da je brana minirana neprecizno i na brzinu, a detonacija izvršena iz kontejnera u kojem su bili pripadnici UNPROFOR-a koji je trebalo da čuvaju branu, prenela je agencija Hina.

Naveo je da je na brani video televizijsku ekipu iz Srbije u automobilu “jugo”, koja je, kako je naveo, imala zadatak da snima rušenje brane.

“Benca smo spustili u šaht ispusnog otvora za pražnjenje vode iz brane, gde je utvrdio da dole nije bilo minirano. Podigli smo ventil i voda je iz brane iscurila u Cetinu. Radilo se o ogromnoj količini vode. Čekali smo tri do četiri dana da padne nivo vode, ali je brana posle miniranja bila spasena. Brana je bila minirana nestručno i šeprtljavo. Da sam je ja minirao, ona bi zasigurno bila srušena. Ne bi je više bilo”, rekao je Jelić.

Ocenio je da je za rušenje brane bilo sasvim dovoljno 10 do 20 tona eksploziva, dok je brana srušena sa 30 tona.

Na suđenju je svedočio i bivši pripadnik 126. sinjske brigade Mile Gverić, koji je rekao da je za optuženog Đukića prvi put čuo u avgustu 1991, kada mu je poznanik ispričao da upravo on preti napadom na Vrliku, gde je u to vreme Gverić živeo.

Naveo je da mu je poznanik rekao i da je JNA pobunjenim Srbima delila automatsko i poluautomatsko oružje u selu Cetini, nastanjenom većinom srpskim stanovništvom, i dodao da je posle napada na Vrliku izbegao u Sinj, gde se pridružio 126. brigadi i u njoj ostao do 1996. godine.

Svedok Nikola Blažević potvrdio je svoj raniji iskaz u kojem je rekao da je sa svojom izviđačkom grupom bio stacioniran na Orlovim stijenama, odakle su kroz durbine posmatrali neprijateljsku vojsku i informacije o njenom delovanju dojavljivali hrvatskoj vojsci.

Naveo je da su dan pre miniranja brane videli 12 autobusa iz kojih su se pripadnici JNA iskrcavali kod baze UNPROFOR-a nedaleko od Potravlja, dok su drugi išli prema Alebića kuli.

Blažević je na pitanje da li zna nešto o postavljanju eksploziva na branu odgovorio da je na Orlovim stijenama svakog dana čuo dugo bušenje kompresorima, što je, kako je rekao, radila JNA.

Dodao je i da je o optuženom Đukiću čuo da je bio zamenik srpskog generala Ratka Mladića, kasnije optuženom za ratne zločine.

Optužnica tereti Đukića da je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa, po nalogu Mladića kao komandanta korpusa i generala Vojske Republike Srpske Krajine Mileta Novakovića, kao i majora Milana Korice, naredio rušenje brane sa 30 tona eksploziva.

Eksplozija je izazvala štetu od 90 miliona kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih 10 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić, Ratko Mladić je u Hagu, Korica nedostupan, a Novaković je umro 2015. godine.

Đukića je Hrvatskoj početkom marta prošle godine izručila Crna Gora, a suđenje mu je počelo sredinom jula.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.