D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 20.09.2019, Pupovac: Sve je počelo oslobađanjem Gotovine i Markača

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da je retrogradni proces u Hrvatskoj počeo da se razvija nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Hagu 2012. godine, a ojačao je nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su u drugostepenom postupku haškog tribunala oslobođeni odgovornosti za vojno-policijsku akciju “Oluja”, iako su prethodno bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, za počinjeni ratni zločin.

Milorad Pupovac je u intervjuu za ljubljansko Delo rekao da je retrogradni proces počeo tom oslobađajućom presudom, a da je sve dostiglo “vrhunac” protestima zbog postavljanja ćiriličnih tabli u Vukovaru.

U toj kampanji protiv ćirilice, kako je dodao, učestvovao je i deo katoličkog sveštenstva, a desničarska udruženja i nova vlada, koja je došla nakon one koju je vodio Zoran Milanović, pretvorili su to u “državnu politiku”.

Istakao je da su te kampanje ostavile duboko korenje u hrvatskom društvu, s ambicijom da se prošire i postanu dominantni stub u političkom životu, onako kako se to događa i u nekim drugim evropskim državama.

“Predsednička kampanja u Hrvatskoj sa protivsrpskim pozicijama”

Ocenio je i da se predsednička kampanja u Hrvatskoj, koja uveliko traje, a da se još ne zna datum izbora, vodi sa izrazito desnih, protivmanjinskih i protivsrpskih pozicija.

Kako je prenela HINA, Pupovac je rekao da se poslednjih nekoliko godina u hrvatskom društvu generiše “ideologija mržnje”, čemu bi morali da se suprotstave vladajuće i opozicione stranke i građani.

Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom parlamentu, izjavio je da takvi “retrogradni procesi” negativno utiču na odnose Hrvatske i Srbije i na hrvatsko-srpske odnose generalno, jer se otvorena pitanja “ne rešavaju, nego koriste kao sredstvo za političke sukobe”, umesto “obnove poverenja i saradnje dveju država i dva naroda u procesu evropeizacije” celog regiona.

“Negiranje zločina u Jasenovcu – najteži oblik revizionizma”

Ponovio je i svoje poznate stavove o slučajevima istorijskog revizionizma, spomenuvši relativizaciju logora Jasenovca i ustaške NDH.

Istakao je da je antifašizam “temelj današnje Evrope”, a da, ako se to negira, onda se ne zna “šta je moralno, a šta amoralno, šta je istinito, a šta ne i šta je dozvoljeno, a šta nije”.

Negiranje ustaških zločina u Jasenovcu i relativizacija NDH jedan je od najtežih oblika revizionizma, kazao je Pupovac, napomenuvši da su posledice toga opasne za katoličko-pravoslavne i hrvatsko-srpske odnose, ali “i za Evropu”.

To otvara prostor i za druge istorijske revizionizme, to je priprema terena za obnovu zločinskih ideologija koje su dovele do koncentracionih logora kao politike, ideologije nacizma i ustaštva, kazao je predsednik SDSS.

Pupovac se založio za stvaranje široke političke platforme kojom bi se te stvari popravile, a u kojoj bi učestvovale vodeće političke stranke i građani.

Da bi se, kako je kazao, politika zaštitila od rizika koje donosi ekstremna desnica, potrebno je stvoriti svest o tom riziku za celo društvo, a u tome bi morale da učestvuju svi oni kojima je stalo do toga da ekstremne desne politike ne postanu nacionalni politički mejnstrim.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.