D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 05.08.2019, Banjaluka, služen parastos Srbima žrtvama “Oluje”

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služen je parastos za Srbe ubijene u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” 1995. godine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, koji je i organizovao pomen, Savo Štrbac rekao je da se 24 godine od progona Srba iz Republike Srpske Krajine ništa bitno nije promenilo jer je u Hrvatskoj sve manje Srba i na snazi je njihov tihi egzodus, prenose Nezavisne.

“Svakodnevno ljudi odlaze iz Krajine, niko ne beži od dobra, beži se od zla. Na popisu stanovništva za dve godine u Hrvatskoj će, verovatno, biti premašena željena projekcija Franje Tuđmana sa početka devedesetih godina prošlog vijeka da će za sva vremena biti rešeno srpsko pitanje u Hrvatskoj kada ih bude manje od tri odsto”, rekao je Štrbac.

Rekao je da Hrvatska na sve moguće načine nastoji da prikaže da su zločini u “Oluji” bili pojedinačni ekscesi i da to nije planirala hrvatska država.

On je podsetio da su do sada za ratne zločine u “Oluji” osuđena dvojica pripadnika Hrvatske vojske, i to Božo Baćelić, etnički Albanac kojem je pravo ime Redžep Džindžić i etnički Srbin Rajko Kričković.

“Hrvatska kada želi nekog da osudi bira etničke Albance i Srbe, kao što su Baćelić i Kričković”, rekao je Štrbac i dodao da se “to radi pod izgovorom da zločine nisu činili Hrvati jer im vera zabranjuje da ubijaju i pale”.

Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” održana je sinoć ispred Manastira Krušedol u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Prema podacima “Veritasa”, tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” iz svojih domova proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.