D.I.C. Veritas

RTS, Tanjug, 14.12.2015., Zagreb, identifikacija 20 srpskih žrtava

Uz prisustvo članova porodica, u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije od 1991-1995. godine na teritoriji Hrvatske.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Dvoru, Okučanima, Žitniku, Zadru, Šibeniku, Vukovaru i drugim lokacijama, a identifikovani su metodom analize DNK, ukazuje se u saopštenju Komisije za nestala lica.

Sahrana posmrtnih ostataka biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske, u periodu 2001. do 2015. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.111 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije “Bljesak” i “Oluja”, a posmrtni ostaci 700 identifikovanih žrtvava je predato porodicama radi sahrane.

Time je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama “Bljesak” i “Oluja” 1995. godine i u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji 1991. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.