D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 17.02.2020, Годишњица убиства породице Олујић у Славонији

Удружење “Веритас” подсећа на страдање породице Олујић у Церни код Жупање 17. фебруара 1992, коју су ликвидирали припадници извиђачко-диверзантске сатније “Хрватских обрамбених снага” под командом Томислава Мадија, а који су убили Радомира (38), његову супругу Аницу (37) и њихову малолетну децу Милену (16) и Марка (13).

Кобног дана, у предвечерњим сатима, у Комлетинцима, у згради oсновне школе, Мади је издао наредбу припадницима чете Мариjу Јурићу, Зорану Поштићу, Давору Лазићу и непознатој особи надимком “Босанац” да оду у Церну и “побију четнике за које он зна”, иако је, тврде у “Веритасу”, знао да се ради о цивилним особама.

“Одмах после хладнокрвне ликвидације четвoро чланова породице Олујић, убице Поштић и Лазић у њиховој кући пронашли су и узели ловачку пушку, патроне, 1.500 тадашњих немачких марака, беретку, ланчић боје злата с привеском детелине с четири листа и пар златних наушница с три плава каменчића, наводи “Веритас”.

“Потом су и кућу покушали да минирају, али због нестручног руковања до експлозије није дошло. Убице су украдене ствари и новац предасли Мадију”, додаје се у саопштењу.

Напомињу да је тек 29. децембра 2006. Жупанијско државно тужилаштво у Вуковару подигло оптужницу против припадника ХОС-а због кривичног дела ратног злочина над цивилним становништвом, по којој их је Жупанијски суд у Вуковару 15. фебруара 2008. године, неправоснажно осудио на укупно 57 година затвора, Мадија на 20, Јурића на 12, Поштића на 8, Лазића на 7 и Старчевића на 10.

Врховни суд Републике Хрватске је 25. марта 2009. Јурићу и Лазићу казну потврдио, док је осталим смањио, Мадију на 15, Поштићу на седам, а Старчевићу на осам година затвора.

“Једна од најмонструознијих ликвидација”

Убиство породице Олујић из Церне спада у најмонструозније ликвидације једне породице у рату деведесетих због њихове етничке припадности, указује “Веритас” наводећи још ликвидације трочлане породице Зец у Загребу у децембру 1991. и четворочлане породице Ченгић у Ервенику код Книна у јануару 1992.

Наиме, како објашњавају, супружници у све три породице били су мешовитог хрватскосрпског састава.

У саопштењу које је у име “Веритаса” потписао председник Удружења Саво Штрбац, подсећа се и да су убице породице Олујић били припадници Хрватских обрамбених снага (ХОС), које је крајем јуна 1991. основала Хрватска странка права (ХСП), а који су се у јануару 1992. потпуно интегрисале у Хрватску војску.

Званичне ознаке ХОС-а су исте оне које су биле и за време Павелићеве НДХ-а, које и данас њени припадници легално и несметано користе у комеморативне сврхе широм Хрватске, указује “Веритас”.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.