D.I.C. Veritas

RTS,Tanjug, 19.03.2018, Pupovac: Vlada treba da ukloni znamenja koja vređaju žrtve

ZAGREB - Lider SDSS-a i poslanik u Saboru Milorad Pupovac izjavio je da očekuje da aktuelna vlada ukloni sva znamenja koja se mogu videti u Hrvatskoj koja “vređaju spomen na žrtve i veličaju poraženu zločinačku ideologiju”, kao i da škole razviju adekvatne programe kojima će se distancirati od takvih politika i da istovremeno deca znaju šta se dešavalo u logorima u toj državi.

Milorad Pupovac je rekao da SDSS za to ne traži nikakve garancije niti misli da treba da ih traži.

“To je imperativno, to je civilizacijsko pitanje. Hrvatska je imala antifašistički pokret i poražene kvislinške snage. Ne možemo sada dopustiti da se o njima govori više nego o onima koji su doneli slobodu Evropi, pa i Hrvatskoj”, rekao je Pupovac za zagrebačku N1 televiziju.

Ukazao je i da očekuje da se do komemoracije 22. maja formira Savet memorijalnog područja Jasenovac, kao i da se donesu planovi izmene postavki koje ne pokazuju sve strahote tog zločinačkog logora smrti.

Očekuju, dodao je Pupovac, i da se nastavi istraživanje i obnova Stare Gradiške, kule koja je bila jedan od nekoliko logora.

“Očekujemo da vlada ukloni ona znamenja koja bilo gde u Hrvatskoj mogu da vređaju spomen na žrtve i veličaju poraženu zločinačku ideologiju, da škole razviju adekvatne programe kojima će se distancirati od takvih politika, a istovremeno da deca znaju što je bilo u nizu logora ove države”, rekao je Pupovac odgovarajući na pitanje šta očekuje da će premijer Andrej Plenković preduzeti, nakon što je Komisija za suočavanje s prošlošću okončala rad.

Pupovac je naveo da je pre svega reč o poštovanju žrtava genocida, Holokausta počinjenog prema Jevrejima, Srbima, Romima, prema slobodnim ljudima koji su se protivili metodama i političi ustaške države Ante Pavelića.

“Očekujemo da se ne vređa sećanje na te žrtve, a najmanje obnavljanjem simbola te države i pravljenjem izuzetaka i pokrivanja činjenice da su neki koji su se borili u ratu devedesetih nosili obeležja ustaške Pavelićeve države, da se sada za njih stvara ustavno izuzeće. To ne ide s poštivanjem žrtava i osudom tog režima”, naveo je Pupovac.

Što se tiče poginulih pripadnika HOS-a i njihovih prava, istakao je Pupovac, ona su regulisana zakonom.

“Oni imaju pravo na potpuni pijetet i to tako treba da bude. To je zakonom rešeno, kao i druga prava koja proizlaze na osnovu statusa branitelja. Treba od toga odvojiti znamenja ustaškog pokreta. To je nešto što treba ova država i vlada da učine, kada to nisu uradile ranije vlade. Mišljenje Komisije (za suočavanje s prošlošću) ide protiv Ustavnog suda”, rekao je Pupovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.