D.I.C. Veritas

RTV, 03.06.2017, Otkriven spomenik “Krajiška suza” na Banstolu

BANSTOL – “Krajiška suza”, spomenik posvećen svim stradalim i nestalim Krajišnicima, otkriven je i osveštan na Banstolu, gde je najavljena izgradnja jedinstvenog “Svetskog krajiškog centra”. Otkrivanju spomenika prisustvovao je veliki broj Krajišnika, koji su za ovu priliku došli iz svih krajeva Srbije i regiona, ali i iz drugih zemalja Evrope, pa čak i Australije.

Spomenik “Krajiška suza” podignut je na Banstolu, fruškogoroskom naselju, na razmeđi tri opština – Sremskih Karlovaca, Inđije i Iriga – zato što većinu žitelja ovog novonastalog naselja čine prognanici iz Like, Krajine, Baranje, sa Korduna, Slavonije, delova Bosne…, i što se u ovom naselju podiže crkva “Blage Marije”, prva crkva posvećena žrtvama zločinačkih akcija hrvatske vojske “Bljesak” i “Oluja”.

Spomenik je jedinstven po tome što ga je podigla Srpkinja iz Like, Milena Čanković, koja više decenija živi i radi u Švajcarskoj, od honorara za svoju knjigu “Divani ličkih spomenika” i donacija njenih prijatelja i mnogih prognanih Srba koji žive u rasejanju širom zemaljske kugle.

Nakon podizanja spomenika “Krajiška suza” i crkve posvećene žrtvama “Oluje”, čije je nezvanično ime “Crkva optužnica”, a mediji su je prozvali i “Putinovom crkvom”, jer je jedinstvena crkva koju Srbi grade u ruskom stilu, Banstol će, smatraju pokretači ove ideje, uskoro postati “Svetski krajiški centar”, mesto hodočašća stotina hiljada proteranih ljudi.

Milena Čanković pozdravlja ovu ideju i kaže da će sav prihod od njenog književnog prvenca, “Divana ličkih spomenika”, i svoje dugogodišnje iskustvo humanitarnog radnika, usmeriti u tom pravcu – podizanja “Svetskog krajiškog centra” na Banstolu.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.