D.I.C. Veritas

RTV, 07.07.2017, Kako do penzija za Srbe iz Hrvatske? [Video]

BEOGRAD – Nedavno objavljeno mišljenje Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije u obavezi da isplati penzije Srbima nekadašnje Republike Srpske Krajine za period od 1991. do 1996. godine, ponovo je pokrenulo pitanje da li će i kada izbegli iz Hrvatske dobiti svoje, radom stečene, penzije. …

I mada stav ILO nije obavezujući, sagovornici RTV-a složni su da problem nije jednostavno rešiti. Međutim, oštećeni penzioneri, pravnici ali i nadležni u Ministarstvu rada, smatraju da od traženja rešenja ne treba odustati.

Jovo Kablar, jedan je od gotovo 50.000 hiljada Srba iz Hrvatske koji dvadeset godina pokušavaju da dođu do svojih penzija izostalih tokom rata. Vodeći Udruženje penzionera Srba iz Hrvatske od toga ne odustaje ni danas.

“Dakle, penzije su stečeno pravo, radom stečeno i neotuđivo pravo. Prema tome, ne može ni Međunarodna organizacija rada samovoljno da tumači tu odredbu. Hrvatska ima međunarodno pravnu obavezu da isplati penzije svojim penzionerima”, kaže Kablar.

A kakve su mogućnosti za to? Pravne, smatra Savo Štrbac, gotovo nikakve. Ali, gde pravo ne može, može politika, dodaje on.

“Hoće li je neko naterati, neka međunarodna zajednica šta god pod tim podrazumevali… Bilo je vreme pre nego što je Hrvatska postala članica Evropske unije. Uglavnom se tada rešavaju svi nerešeni problemi”, objašnjava Štrbac.

Sada su, dodaje, šanse male jer je 800 miliona evra, koliko Hrvatska duguje penzionerima, veliki izdatak.

Da je problem osetljivo pitanje smatraju i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ali dodaju i da u pokušajima da ga reše neće odustati. Ministarstvo je u više navrata pokretalo inicijativu izmene Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Hrvatskom iz 2003. Međutim, kažu, Hrvatska to ne prihvata.

Štrbac pozdravlja takve pokušaje:

“Kad su u pitanju dve države, bilateralni ugovori su iznad domaćeg zakonodavstva i, daj bože, da oni to uspeju.”

Sporazum porazumeva volju obe strane, kažu u Ministarstvu, ali od te ideje, tvrde, neće odustati.

Svetlana Božić Krainčanić

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.