D.I.C. Veritas

RTS, 27.06.2017, Kakve su šanse za isplatu penzija Srbima iz Hrvatske [Video]

Među mnogim nerešenim pitanjima iz ratova devedesetih, jedno se opet aktuelizuje – problem neisplaćenih penzija Srbima iz Hrvatske od 1991. do 1996. godine. Njih 50.000 potražuje, prema nekim računicama, oko milijardu evra. Otkako se Međunarodna organizacija rada oglasila stavom da Hrvatska ne krši konvencije te organizacije, šanse za isplatu su dodatno smanjene.

Pripremila Ruža Jeremić

Zabrinutost u matičnom udruženju. Srbi penzioneri iz Hrvatske godinama se bore za isplatu penzija izostalih tokom rata. Zato su se pre tri godine za mišljenje obratili Međunarodnoj organizaciji rada. Zatim je to učinila i država Hrvatska. Nedavno se takozvana ILO, koja treba da štiti prava radnika i zaposlenih, oglasila da Hrvatska ne krši pravila.

“Stečena prava s naslovom penzija i penzionog prava kao imovinskog prava ne mogu biti anulirana jednom odlukom Međunarodne organizacije rada. Mi smatramo da to treba dignuti na međunarodni nivo”, kaže Jovo Kablar iz Udruženja Srba penzionera iz Hrvatske.

Oko 50.000 ljudi, kojima Hrvatska duguje u proseku 81 penziju od oko 200 evra, teško će do tog novca, ocenjuje “Veritas”.

“Pred sudovima, ni domaćim ni ovim evropskim, ne može se ostvariti, ne mogu se dobiti te neisplaćene penzije. Moguće je da se izvrši pritisak na Hrvatsku da ona promeni svoje zakone”, kaže Savo Štrbac iz “Veritasa”.

Još kad su se pre nekoliko godina Srbi penzioneri obratili Evropskom sudu za ljudska prava, Hrvatska se pozvala na zastarelost i na već ispaćen novac iz takozvanog krajiškog parafonda.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da to nisu bile penzije, već da je bila u pitanju socijalna pomoć.

“I naravno da nisu bile u visini zarađenih penzija, već onoliko koliko je u to vreme moglo da se da osiguranicima”, kaže Vulin.

Da stav još jedne organizacije u korist Hrvatske otežava situaciju Srbima koji potražuju penzije, ocenjuju i tamošnji predstavnici Srba.

“Nećemo stati kod toga jer mislimo da su ti ljudi oštećeni, to je oblik vlasništva kao što se to kaže i u Ugovoru o sukcesiji”, kaže Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.

“Nemamo pravo da odustanemo od toga, prema našim procenama, dug Hrvatske prema penzionerima kojima nije isplaćivala penzije, dolazi i do milijarde evra”, kaže Vulin.

Osim zbog penzija, više od dve decenije mnogi Srbi pred hrvatskim sudovima vode sporove i zbog imovine vredne oko 35 milijardi dolara.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.