D.I.C. Veritas

RTV, 11.03.2021, U Futogu se grade stanovi za 152 izbegličke porodice

FUTOG - U Futogu, nadomak Novog Sada, krov nad glavom na jesen dobiće 152 izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada.

Time će njihovo stambeno pitanje biti trajno rešeno, u stanove bi trebalo da budu useljeni na jesen, a lokaciju na kojoj je u toku gradnja tih stambenih jedinica, danas je obišao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Do leta ćemo završiti ove objekte i očekujemo da vidimo useljenje negde na jesen. Krećemo ove godine sa još jednom lokacijom u Veterniku. Ukupno 552 stana će biti obezbeđena za izbegla lica. Govorim o novim stanovima”, rekao je Vučević i zahvalio se Evropskoj uniji na pomoći.

Izgradnja ovih stanova je potprojekat 8 Regionalnog stambenog programa (RSP) koji je zajednički program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske.

Najveći deo sredstava usmerenih na finansiranje RSP-a stigao je iz donatorskog Fonda RSP-a u kom je najveći donator Evropska unija. Za ovu investiciju, iz Fonda RSP-a, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, izdvojen je 4,1 milion evra.

“Jutros sam dobio informaciju da će dinamika radova biti ispunjena i da će do kraja godine korisnici biti useljeni u ove stanove. Jako mi je drago što to čujem, jer smo zbog kovida imali razna kašnjenja, ali u ovom projektu sve ide na vreme”, naveo je guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Rolf Vencel.

On je napomenuo da vidi da gradonačelnik Novog Sada, kao i cela Vlada Srbije, pružaju podršku i pokazuju političku posvećenost kako bi ovaj projekat uspeo.

“Nadamo se dobrim rezultatima i siguran sam da će se uz ovakvu podršku i rad aktivnosti na svim drugim gradilištima odvijati na vreme i očekujem dobre rezultate na svim gradilištima i projektima”, dodao je Vencel.

Evropska unija podržava i finansira stambene projekte koji za cilj imaju da pomognu svim izbeglicama iz rata, naveo je šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom koji je danas ranije razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada o ovom projektu, ali i o temama koje se odnose na zaštitu životne sredine, Evropsku prestonicu kulture i mnogobrojne projekte vezane za napredak i poboljšanje života u Novom Sadu.

“Što se tiče ovih stanova želim da se vrlo brzo vratim ovde i da vidim da su stanovi završeni, da su se svi ljudi uselili i da imaju bolje živote i kreću se ka boljoj budućnosti. Ovo je veoma važan projekat jer pomaže ljudima da stanu na svoje noge. Razgovarali smo i o drugim projektima, a posebno želimo i da unapredimo životnu sredinu što će pomoći u kreiranju novih poslova”, napomenuo je Engstrom.

Obilasku lokacije prisustvovao je i komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić.

“Vrlo sam srećan i ponosan što gledam sve ovo, hoću da izrazim zahvalnost Evropskoj uniji i svim drugim donatorima koji su shvatili kolika je potreba da se reši pitanje malog običnog čoveka koji ni za šta nije kriv. Uprkos pandemiji korona virusa, u 2020. godini uručili smo više od 1.000 stambenih rešenja u okviru Regionalnog stambenog pitanja”, rekao je Cucić.U donaciji za finansiranje ovog projekta učešće imaju i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Italija, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Podršku programu pružaju OEBS i UNHCR.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.