D.I.C. Veritas

RTV, 27.11.2023, Predstavnici Muzeja žrtava genocida na konferenciji u Zagrebu

ZAGREB – Predstavnici Muzeja žrtava genocida učestvuju u redovnom godišnjem zasedanju Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance) koje se od 27. do 30. novembra održava u Zagrebu.

Tim Muzeja čine predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida episkop pakračkoslavonski Jovan, direktor Muzeja g. Dejan Ristić i kustos g. Bojan Arbutina.

Međunarodna alijanska za sećanje na Holokaust okuplja predstavnike vlada i najistaknutije stručnjake iz čak 35 država.

Srbija ima status punopravne članice počev od 2011. godine.

U pitanju je najznačajnija međudržavna organizacija koja se bavi naučnim istraživanjima, obrazovanjem i sećanjem na Holokaust, Samudaripen, kao i genocid počinjen nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

Članovi našeg tima aktivno će učestvovati u prezentacijama i debatama na više tema, a planirano je i da na marginama ovog značajnog skupa održe bilateralne susrete sa članovima brojnih nacionalnih delegacija.

Dragocenu logističku podršku učešću našeg tima na ovom značajnom međunarodnom skupu pružila je Ambasada Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, a posebno Njena ekselencija ambasadorka gđa Jelena Milić.

Juče je, uoči početka redovnog zasedanja Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust, grupa koju je činilo više od 120 državnih zvaničnika i stručnjaka iz 35 država članica ove međunarodne organizacije obišlo Spomen-područje ,”Jasenovac”.

Posebno ukazujemo na to da je, počev od 1945. godine, ovo najveća grupna poseta vodećih svetskih stručnjaka i zvaničnika više desetina država jednom od najmasovnijih, a svakako najbrutalnijem gubilištu u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu i prvorazredno značajnu priliku da se vodeći svetski stručnjaci i zvaničnici velikog broja država neposredno upoznaju sa dramatičnim i razarajućim posledicama genocida koje je hrvatska država počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Vođeni snažnim utiskom koje je jasenovačko gubilište ostavilo na sve prisutne jučerašnji obilazak ovog stratišta okončan je odavanjem počasti i polaganjem cveća u spomen na sve nedužne jasenovačke žrtve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.