D.I.C. Veritas

RTV, 28.12.2019, Premijera dokumentarnog filma o Srbima iz Hrvatske

NOVI SAD – Večeras je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u organizaciji udruženja “Otadžbinski pokret – dok žive Krajišnici, živeće i Krajina”, premijerno prikazan dokumentarni film o dr Jovanu Raškoviću i Srbima u Krajini i Hrvatskoj pod nazivom “Međ’ javom međ’ snom”.

Realizacija dokumentarca o značaju očuvanja srpske kulture, tradicije, zavičajnih vrednosti kao i velikih ličnosti koje ne smeju pasti u zaborav, trajala je dve godine.

Tom prilikom u prisustvu Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, brojnih članova zavičajnih udruženja, istaknutih novinara i akademika, predsednik udruženja “Otadžbinski pokret – dok žive Krajišnici, živeće i Krajina” Dragomir Lalić uručio je povelje i plakete najzaslužnijima za doprinos u očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srba iz Krajine i Hrvatske.

Primajući plaketu u ime predsednika Pokrajinske vlade, za doprinos u realizaciji filma, podsekretar u sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, istakao je da je u srži našeg kulturnog identiteta duboko urezan doprinos koji su pojedine snažne ličnosti pružile u istorijski prelomnim vremenima.

“Jedna od takvih figura je svakako i dr Jovan Rašković koji je na temelju slobodarskog duha, uvek verno izražavao političku volju našeg naroda i time zaslužio da se iznova prisetimo njegovih poruka kao neiscrpnog izvora iskrenog rodoljublja” , poručio je Vojnović.

On je takođe podsetio da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine u svoj program rada ugradila stabilne mehanizme saradnje sa udruženjima koja neguju tradiciju, kulturu i običaje srpskog naroda.

“Posebnu ulogu u tome imaju udruženja “Otadžbinski pokret- dok žive Krajišnici živeće i Krajina” i Srpsko društvo “dr Jovan Rašković” iz Novog Sada, koji su svojim predanim radom doprineli da ovaj dokumentarni film ugled svetlost dana i bude predstavljen javnosti i građanima Novog Sada”, rekao je Vojnović.

Plakete i povelje uručene su i akademiku Draganu Škoriću, novinaru Milanu Livadi, a naknadno će ih primiti i Dušan Bajatović, prof. Dr Dragan Pavlović, zatim sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.