D.I.C. Veritas

RTV, B92, Kurir, Alo,Tanjug, 14.07.2021, Veritas: Godišnjica zločina za koji niko nije odgovarao

BEOGRAD – Danas se navršava 28 godina od podmetanja mina pod voz kod Gline u Hrvatskoj, koji je bio pun srpskih civila, od kojih je smrtno stradalo troje, a 28, uglavnom žena i dece, teško ili lakše ranjeno, saopštio je Informaciono-dokumentacioni centar “Veritas”.

Iz tog centra ističu da do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima, a da je, kako stvari stoje, mala verovatnoća da će za njega bilo ko ikada odgovarati “možda i zbog toga što su sve žrtve srpske nacionalnosti”.

Eksplozija voza, koji je bio pun putnika, a najviše je bilo žena i dece, koji su od Vrginmosta putovali na pijacu, dogodila se 14. jula 1993. godine oko 8.00 časova, blizu mosta južno od Gline.

Taj voz je samo dan ranije počeo da saobraća po prugama Korduna i Banije, i to onog dela koji je bio pod kontrolom Republike Srpske Krajine, na kojima je saobraćaj bio u prekidu od početka sukoba.

Voz, koji se sastojao od dva putnička vagona i lokomotive, istog jutra je u suprotnom smeru nesmetano prešao istu relaciju.

Na prugu su bile postavljene dve mine, od kojih je samo jedna eksplodirala i to ispod polovine prvog vagona.

Od posledica eksplozije na licu mesta izgorele su dve žene Maca Dančula (70) iz Pješčanice i Soka Roknić (43), učiteljica iz Blatuše, dok je istog dana u glinskoj bolnici višestrukim teškim povredama podlegao Janko Radujković (70) iz Brnjavca.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.