D.I.C. Veritas

RTV BN, 09.08.2021, Zločin Tužilaštva BiH: Hrvatski generali će biti slobodni?! [Video]

Advokat Slobodan Perič smatra da je Tužilaštvo BiH na ovaj način postalo saučesnik u krivičnom djelu. “Sasvim sigurno da neće biti procesuirani u Hrvatskoj i da su tim ustupanjem predmeta za sva vremena oslobođeni bilo kakve odgovornosti“, smatra Perić.

Tužilaštvo BIH zatražilo je da Hrvatska preuzme sve predmete koji se odnose na krivično gonjenje komandanata Hrvatske vojske, protiv kojih je MUP Republike Srpske podnio prijavu za ratni zločin nad Srbima u akciji „Bljesak“ 1995. godine.

To je potvđeno i iz Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske.

Šta to znači za srpske žrtve i njihove porodice?

U molbi koju su predstavnici Tužilaštva BiH poslali Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske, traži se da Hrvatska preuzme istragu protiv 14 hrvatskih oficira zbog ratnih zločina nad srpskim civilima tokom akcije „Bljesak“ 1995. godine.

U dokumentu koji je u posjedu BN televizije, Tužilaštvo BiH se poziva na Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima koji je potpisan 26. februara 1996. godine u Splitu, a u kome se navodi:

1) Pravosudni organi države moliteljice privremeno će prekinuti mjere u vezi s gonjenjem za djelo navedeno u molbi za preuzimanje krivičnog gonjenja.

2) Te će se mjere uvijek obustaviti:

1. ako je okrivljeni u zamoljenoj državi pravosnažno oslobođen ili je postupak obustavljen zbog pomanjkanja dokaza ili zato jer počinjeno djelo nije kažnjivo djelo,

2. ako su izrečena kazna ili mjera sigurnosti već izvršeni ili ako izvršenje po zakonu zbog akta pomilovanja nije više moguće.

3. za onoliko vremena za koliko je izvršenje kazne ili mjere sigurnosti potpuno ili djelomično odgođeno  - – - navedeno je u članu 36 navedenog Sporazuma.

U nastavku molbe, Tužilaštvo BiH, takođe, se poziva i na član 35, u kome, između ostalog, navodi da se svi spisi iz predmeta, kao i izjave oštećenih dostave zamoljenoj državi. To znači, da su, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, oštećeni u ovom krivičnom djelu dali saglasnost da se predmet ustupi Hrvatskoj.

- Ustupanje predmeta praktično znači da će biti pobijene činjenice za koje u Hrvatskoj tvrde da se nisu ni dogodile, upozoravaju predstavnici organizacija koje zastupaju interese srpskih žrtava.

“U toj akciji ubijeno je 283 ljudi, a među njima najviše civila. Ubijeno je 57 žena, devetoro djece, porušeno, popaljeno, opljačkano to što je pripadalo SAO Krajini. Primjera radi u Medarima su ubijene dvije porodice, dva brata Vukovića, njihove žene i njihovo troje djece.“, kaže direktor Dokumentaciono-informacionog centra „VERITAS“ Savo Štrbac.

Advokat Slobodan Perič smatra da je Tužilaštvo BiH na ovaj način postalo saučesnik u krivičnom djelu. Osim toga, neki od hrvatskih oficira koji su optuženi za ratni zločin, nisu više među živima, pa se proces protiv njih automatski obustavlja, pojašnjava Perić.

Sa hrvatske strane mogu se čuti tvrdnje da ti oficiri nikada nisu bili van granica Hrvatske.

“Ako se generali procesuiraju, onda se oni ne procesuiraju zato što su bili direktni izvršioci, nego zato što su bili naredbodavci u izvršenju određenih zločina. Ali njih može procesuirati samo pravosudni organi Republike Srpske, Federacije BiH ili Brčko distrikta. Sasvim sigurno da neće biti procesuirani u Hrvatskoj. I da su tim ustupanjem predmeta za sva vremena oslobođeni bilo kakve odgovornosti.“, pojašnjava Perić.

Upućeni u ovu problematiku ističu da je praksa pokazala da ni ranije nije bilo adekvatne saradnje na relaciji pravosuđa BiH i Hrvatske, te da je postupak Tužilaštva BiH nepravedan prema srpskim žrtvama.

“Ja iskreno da vam kažem ne očekujem ništa od ovoga, osim vijesti koja će biti danas, sutra ili prekosutra. Jer znam da hrvatsko pravosuđe nije postupalo po zamolnicama i za ispitivanje eventualno svjedoka u nekim predmetima koje je vodilo Tužilaštvo BiH, po nekoliko godina, dakle nisu ni po zamolnicama htjeli da postupaju, tako da mislim da i u ovom konkretnom slučaju od ovog predmeta neće biti ništa.“ , navodi direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Postupak protiv 14 hrvatskih vojnih oficira pokrenulo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, 2006. i 2007. godine.

Oni se optužnicom terete da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje sa područja koja su bila pod kontrolom Hrvatske vojske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Gradiške i Kozarske Dubice u kojima je ubijeno više civila.

Nezvanične informacije govore da su na popisu koji je Sarajevo dostavilo Zagrebu ratni komandanti Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo te Luka Džanko. Na tom je popisu je i troje preminulih ratnih komandanata – Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Kako su mediji saznali  na listi su se našli i Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i komandant artiljerije u akciji Bljesak Gašljević, prenio je Jutarnji list.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.