D.I.C. Veritas

RTV, Fonet, 19.12.2019, Godišnjica zločina hrvatske vojske kod Novske

BEOGRAD – Na današnji dan navršilo se 28 godina od zločina hrvatske vojske u selu Mašićka Šagovina kod Novske, u kome je likvidirano najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civil, a više desetina meštana je prošlo torturu u zatvorima, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar Veritas.

Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN.

Iako su u toj akciji ubijani civili i zarobljenici, kategorije koje su u oružanim sukobima zaštićene Ženevskim konvencijama, iako su poznata imena osoba koje su je isplanirale i izvele, kao i neposredni počinioci ubistava, za taj zločin još niko nije odgovarao, ukazuje Veritas.

Sa lokacije Mašićka Šagovina do 2013. godine je, u pojedinačnim ekshumacijama, predato srpskoj strani šest posmrtnih ostataka, uz objašnjenje da su “stradali u borbi”.

U oktobru 2013. godine sa te lokacije su ekshumirani posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano, a za ostale žrtve još se ne zna ni mesto ukopa.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.